Віталій Кучерук з Херсона за роботу в окупаційному «міністерстві сільського господарства» отримав п’ять років позбавлення волі

Новини
Віталій Кучерук, колаборант. Колаж: investigator.org.ua

Херсонський міський суд 1 вересня виніс вирок мешканцю Херсона Віталію Кучеруку. За роботу в окупаційному «міністерстві сільського господарства та рибальства» Херсонщини його визнано винним у колабораційній діяльності і засуджено до п’яти років позбавлення волі без конфіскації майна. Сам Кучерук свою вину визнав у повному обсязі.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як встановив суд, Кучерук Віталій Олександрович не пізніше вересня 2022 року добровільно зайняв посаду «начальника Департамента пищевой промышленности и реализации инвестиционных проектов Министерства сельского хозяйства и рыболовства Херсонской области» – незаконно створеного окупантами органу влади.

«Віталій Кучерук організовував роботу окупаційного департаменту, брав участь у нарадах за участю окупаційного міністра сільського господарства, збирав відомості щодо сільськогосподарських підприємств, які залишились на тимчасово окупованій території Херсонської області та виконував інші організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції», – йдеться у вироку суду.

В судовому засідання обвинувачений повністю визнав свою вину і уклав угоду про визнання винуватості. Зокрема, він взяв на себе обов’язок співпрацювати зі слідством у розслідуванні злочинів щодо осіб, які очолювали окупаційне міністерство сільського господарства і рибальства області. Відомо, що це відомство в минулому році очолювали знані аграрні бізнесмени-зрадники Олексій Ковальов, нардеп від партії «Слуга народу» і Едуард Репілевський, депутат Херсонської обласної ради від «ОПЗЖ».

Суд визнав Віталія Кучерука винним у скоєнні злочину за ч. 5 ст. 111-1 КК України і призначив йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно господарських функцій в органах державної влади строком на 10 років, без конфіскації майна. На сьогодні вирок не набрав законної сили.

Як відомо, Віталія Кучерука вдалося затримати на початку травня 2023 року разом із сином Олександром. За інформацією СБУ, обидва вони активно співпрацювали з ворогом і планували втечу зі звільненої правобережної частини Херсонщини. Олександр Кучерук продовжував підтримувати контакт з російськими військовими і зливав їм місця базування та переміщення Сил оборони на території Білозерської громади Херсонського району.

За даними видання МОСТ, Олександр Кучерук до вторгнення росіян був ведучим і ді-джеєм, називав себе Alex KU, проводив пропагандистські заходи для окупантів. З окупантами також співпрацювала його мати, дружина Віталія Кучерука Вікторія Кучерук, старша медсестра міської стоматполіклініки і його бабуся Віра Махлюнова з села Кізомис, теж працівниця стоматполіклініки. 

Віталій Кучерук у 2011-2014 роках очолював Високопільську районну державну адміністрацію на Херсонщині, а в 2015 році невдало балотувався до Херсонської обласної ради від партії «Відродження».

Як повідомляв ЦЖР, відомого латифундиста з лівобережної Херсонщини Едуарда Репілевського окупанти зняли з посади «міністра сільського господарства та рибальства Херсонської області» за крадіжку та відкрили проти нього кримінальну справу. Останнім часом у Каховському районі його майже не бачать. За словами місцевих мешканців, Репілевський намагається врятувати хоча б частину своїх активів, оскільки на них поклав око впливовий російський латифундист Алєксандр Ткачов.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter