Колишній фельдшер Олександр Свербілов очолив «виборчком» у Новотроїцькому на псевдовиборах, які окупанти організували на Херсонщині

Новини
Олександр Свербілов, колаборант. Фото: скріншот відео окупаційного каналу «Таврия»

Колишній співробітник районної лікарні, колаборант Олександр Свербілов очолив так звану «виборчу комісію» у селищі Новотроїцьке на псевдовиборах до «законодавчих та місцевих органів влади», які російські загарбники організували на окупованих територіях Херсонщини.

Про це повідомляє сайт «IPC-Херсон».

Встановити особу «голови комісії» журналістам вдалось завдяки відео, яке опублікували російські окупаційні ЗМІ. У своєму сюжеті росіяни навмисне приховали особу колаборанта, проте аналіз соцмереж допоміг визначити, що ним є новотройчанин Олександр Свербілов.

«Голосування відбувається у штатному режимі. Люди приходять із задоволенням. Безпека на виборчих дільницях забезпечена у повному обсязі. Громадяни не бояться приходити на вибори», – розповів Свербілов «сенатору від Херсонщини», росіянину Константіну Басюку, який відвідав Новотроїцьке з інспекцією.

Олександр Свербілов розповідає «сенатору від Херсонщини» Константіну Басюку про перебіг незаконних виборів. Фото: скріншот відео «Таврия»

Свербілову Олександру Марленовичу 55 років. Він пропрацював 20 років на посаді фельдшера у Новотроїцькій районній лікарні, а потім був завідувачем медичного пункту в одній з львівських частин МНС.

Олександр Свербілов, колаборант. Фото з соцмереж

«Голова комісії» ніколи не приховував своєї симпатії до комуністичної ідеології, а після окупації Криму Свербілов полюбляв відпочивати на курортах півострова.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну колаборант вступив до Комуністичної партії РФ і став членом Комітету регіонального відділення цієї політичної сили на окупованій Херсонщині. З того часу Свербілов брав активну участь у заходах КПРФ, і, ймовірно, саме комуністи лобіювали його призначення головою незаконної «виборчої комісії» у Новотроїцькому.

Олександр Свербілов під час конференції КПРФ на окупованій Херсонщині.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter