США готують нову партію касетних снарядів для України – The New York Times

Новини
Американський касетний 155-мм снаряд M864. Фото: defense.gov

Адміністрація президента США Джо Байдена планує незабаром передати Україні нову партію касетних снарядів після успішного застосування їх на полі бою проти російських загарбників.

Про це повідомляє The New York Times.

За словами американських чиновників, нині, через два місяці після того, як Сполучені Штати відправили першу партію касетних боєприпасів в Україну, адміністрація Байдена планує надіслати їх ще більше і планує це зробити «незабаром».

Один чиновник заявив, що саме касетні снаряди були ключовим фактором для того, щоб допомогти Україні зберегти темп контрнаступу, який її війська нещодавно набрали на південному фронті проти російських військ.

За словами українських військових, надані США касетні боєприпаси були потужним доповненням до низки зброї, яку Захід надіслав Україні для контрнаступу, і необхідною заміною їхнім запасам 155-міліметрових артилерійських снарядів.

Американські чиновники відзначають, що після їхньої передачі українські військові використовували касетні снаряди для завдання ударів по скупченнях російських військ, артилерійських системах, протиповітряній обороні, складах боєприпасів, радіолокаційних станціях і транспортних засобах.

Зазначається, що офіційні особи США не розкривають, скільки касетних боєприпасів було включено в першу партію для України із сотень тисяч, які є в наявності у Пентагону.

Президент США Джо Байден заявив, що йому непросто далось рішення схвалити передання Україні касетних боєприпасів, та він вважає це правильним рішенням в умовах нестачі артилерійських снарядів. У Пентагоні вказали, що ЗСУ при прориві укріпленої оборони, яку росіяни вибудували на сході і півдні, витрачають значно більше снарядів, ніж Україні можуть надати союзники. Тому надання касетних боєприпасів є тимчасовим рішенням, поки не будуть створені потужності для виробництва достатньої кількості звичайних снарядів.

Він також вказав, що касетні боєприпаси DPICM, які отримає Україна, мають коефіцієнт нерозірваних суббоєприпасів нижче за 2,35%, тоді як ті, що вже використовує Росія на полі бою, мають коефіцієнт у 30-40%, тобто вони в рази небезпечніші для населення.

DPICM (Dual-purpose improved conventional munition) – це сімейство артилерійських та реактивних касетних снарядів. Номенклатура снарядів у калібрі 155-мм включає в себе боєприпаси M483A1 та M864.

Як повідомлялось, 7 липня 2023 року Міноборони США оголосило про новий, 42-й пакет військової допомоги Україні на суму 800 млн доларів. До нього вперше увійдуть касетні боєприпаси DPICM, надання яких погодила адміністрація президента Джо Байдена. Також у пакет включені БМП Bradley, БТР Stryker, 155-мм гаубиці, ракети для ЗРК Patriot, боєприпаси для HIMARS, снаряди, ПЗРК Stinger та ПТРК Javelin.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter