Росіянин Ніколай Кондратьєв став новим «начальником» Каховського магістрального каналу, його попередників окупанти звинувачують у розкраданні майна

Новини
Заступник голови російського уряду Марат Хуснуллін, голова "уряду" Херсонщини Андрєй Алєксєєнко і Ніколай Кондратьєв (праворуч) Фото з окупаційних тг-каналів.
Заступник голови російського уряду Марат Хуснуллін, голова "уряду" Херсонщини Андрєй Алєксєєнко і Ніколай Кондратьєв (праворуч) Фото з окупаційних тг-каналів.

Новим начальником захопленого Управління Головного Каховського магістрального каналу (далі – УГКМК) на Херсонщині окупанти призначили росіянина Ніколая Кондратьєва. Тим часом його попередників, місцевих колаборантів Олександра Оселедця і Ігоря Андрієнка загарбники звинувачують у розкраданні майна каналу і в невиконанні обіцянок відновити його роботу.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Нового «начальника» УГКМК окупанти засвітили в своїх телеграм-каналах ще в середині липня. Росіянин Кондратьєв Ніколай Сергєєвич потрапив в об’єктиви фотоапаратів під час незаконного візиту на Херсонщину заступника голови російського уряду Марата Хуснулліна. 

«Кондратьєв намагається керувати тим, що залишилося від Каховського магістрального каналу. Але керувати там фактично немає чим: всі гроші, які виділяють росіяни, попросту розкрадаються, всюди вирізається вся мідь і здається на металобрухт. Розкрадена вся релейна система управління каналу, всі силові кабелі і цей грабіж досі триває. Зовсім не схоже, що окупанти збираються це відновлювати. Тим більше, що немає навіть води, яку можна подавати в русло каналу: Каховське водосховище після підриву росіянами Каховської ГЕС припинило своє існування», – розповіли ЦЖР співробітники каналу.

Ніколай Кондратьєв (праворуч)

Тим часом попередній «керманич» УГКМК Олександр Оселедець, ексначальник відділу водних ресурсів каналу і Ігор Андрієнко, ексначальник Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра, який теж намагався керувати каналом, останнім часом мають не дуже приємне спілкування з представниками російської ФСБ. Їх обох окупанти звинувачують у розкраданні транспорту, обладнання та іншого майна УГКМК, а також у невиконанні обіцянок відновити роботу каналу вже в цьому році. За інформацією джерел ЦЖР Ігор Андрієнко також причетний до розграбування систем зрошення і майна міжрайонних управлінь водного господарства на Херсонщині.

Тим часом загарбники намагаються перекинути залишки води з Сірогозького магістрального каналу до русла Каховського магістрального каналу, аби подати її до Запорізької області. Однак їм це не вдається. Більше того, як видно з оприлюднених днями фотографій Сірогозького магканалу, зроблених біля села Дубівка Костянтинівської громади Каховського району, води там залишилося дуже мало.  

  • Як повідомляв ЦЖР, російські загарбники повністю розграбували і перетворили на величезний смітник двоповерхову будівлю інженерно-диспетчерського корпусу керування системою водорозподілу УГКМК. 
  • Через постійні російські обстріли наприкінці листопада 2022 року була пошкоджена герметизація ГНС УГКМК, після чого почалось її затоплення. Тоді ж окупанти навмисно пошкодили шафи управління і розікрали майно УГКМК разом із запасним дизель-генератором. Після зупинки ГНС вода в русло Каховського магістрального каналу не подається, а само воно почало пересихати.