Сергій Данилов пояснив, навіщо Росія імітує так звані «вибори» на окупованому півдні України

Новини

Псевдовибори на окупованому півдні України Росія проводить з пропагандистською і мобілізаційною метою, хоча й усвідомлює всю їхню фейковість і нелегітимність.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар заявив Сергій Данилов, співзасновник і керівник Центру близькосхідних досліджень.

На його думку, перша мета окупантів — легітимізувати продовження війни в очах власного населення та виправдати необхідність подальших хвиль мобілізації.

«Мовляв, там наші люди, які голосували. Вони будуть поширювати відео з «голосування», на яких люди розповідатимуть, які вони щасливі нарешті жити в «нашей великой России». І це ж буде виправданням подальшої мобілізації людей», — вважає Сергій Данилов. 

Друга мета — «продати» факт виборів своїм агентам і «корисним ідіотам» на Заході та в інших країнах світу: «Я впевнений, що в Туреччині знайдуться ті, хто підхоплять цю тему. В Африці багато будуть писати, що Росія не побоялась провести вибори, що люди хочуть жити в Росії, і Росія має це їхнє право захищати. Схожі ідеї будуть підтримувати ультраліві та ультраправі в Європі».

Читайте також Сергій Данилов про російські псевдовибори і життя на вільних і поки окупованих територіях півдня

Третя мета — мобілізувати місцевих колаборантів. Дехто з них намагалися втекти з окупованої частини Херсонської та Запорізької областей до Росії чи до окупованого Криму. Чимало вже побували в російських СІЗО та «на підвалах».

«[Колаборантам сказали] це їхній єдиний шанс. Якщо вони будуть старатися і забезпечать якийсь результат, то будуть на волі — при посадах і при ресурсах», — вважає Сергій Данилов.

На його думку, на півдні росіяни намагаються «продати» колаборантам кримський сценарій: нібито після «виборів» підуть кошти з федерального бюджету і в колаборантів з’явиться шанс увійти у вузьке коло осіб, які зможуть розподіляти ці ресурси.

Про незаконні “вибори” на ТОТ півдня читайте також в матеріалах ЦЖР: 

Кримський десант. На «вибори» до окупаційних органів на Запоріжчині зібрались колаборанти із АР Крим і Севастополя

З найманців в політики: від «Единой России» на нових ТОТ балотуються учасники війни проти України