В будинки мешканців Якимівки заселяються окупанти й місцеві зрадники, – начальник СВА Олександр Правосуд

Новини
Фото: news.mspravka

Близько третини мешканців Якимівки, що на Мелітопольщині, були змушені виїхати з окупованої території. В їхні будинки заселяються російські військові й місцеві колаборанти, які таким чином вирішили покращити свої житлові умови.

Про це під час організованої проєктом «IPC Південь» онлайн конференції «Громада у вигнанні. Як і над чим працює законна влада окупованих територій Запоріжчини» розповів начальник Якимівської селищної адміністрації Олександр Правосуд.

За інформацією начальника військової адміністрації, з 25 тисяч мешканців Якимівки через окупацію було змушено виїхати близько 7000 людей. В їхні будинки та квартири заселяються окупанти та місцеві зрадники.

«Як правило, це російські військові та їх родини. Але є випадки, коли й місцеві колаборанти, користуючись нагодою, роблять такі неподобства», – повідомив Олександр Правосуд.

Начальник адміністрації уточнив, що віджимають майно мешканців Якимівщини ті самі люди, які пішли на співпрацю з ворогом. 

«На мою суб’єктивну думку, в Якимівці небагато людей пішли на співпрацю. Всі заступники (голови) виїхали, ключові начальники відділів знаходяться на території України. І лише лічені особи – як правило, це низькокваліфіковані співробітники, які не мали перспектив кар’єрного росту – йдуть працевлаштовуватись до окупантів», – пояснює Правосуд. 

Проте начальник адміністрації не назвав жодного прізвища людей, які пішли на співпрацю з ворогом, пояснивши, що ці люди є фігурантами кримінальних проваджень, а зайвий розголос може зашкодити розслідуванню.

Як повідомляв ЦЖР, російська окупаційна армія фактично майже повністю експропріювала близько 170 населених пунктів, зробивши з них свої опорні пункти, тренувальні табори й воєнні шпиталі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter