Трьом російським військовим, які катували і вбивали цивільних в ізоляторі на Теплоенергетиків у Херсоні, повідомлено про підозру

Новини
Ізолятор тимчасового утримання Херсонського облуправління поліції, перетворений окупантами на катівню, Фото: Олег Батурін

Національна поліція України 9 вересня заочно повідомила про підозру трьом російським військовим, які катували і вбивали цивільних в ізоляторі тимчасового тримання на вул. Теплоенергетиків, 3 у Херсоні. 21-річний Єгор Бондарєнков з Оренбурга, 35-річний Алєксєй Холоділін з села Араповка Ульяновської області і 20-річний Алєксандр Чилєнгіров з селища Сборовський Оренбурзької області підозрюються у жорстокому поводженні з цивільним населенням та в інших порушеннях законів і звичаїв війни.

Про це з посиланням на оприлюднені тексти підозр повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчим вдалося встановити імена двох нових катів – Єгора Бондарєнкова з Оренбурга, молодшого сержанта, стрільця роти оперативного призначення 143 полку оперативного призначення 50 окремої бригади оперативного призначення управління Росгвардії по Челябінській області (в/ч 6910) і Алєксєя Холоділіна з села Араповка, військовослужбовця 50 ОБрОП Південного округу військ Національної гвардії РФ (в/ч 3660). Також правоохоронці посилили підозру вже відомомому Алєксандру Чилєнгірову, стрільцю роти оперативного призначення, який служив разом із Бондарєнковим.

Слідчі встановили, що 9 березня 2022 року близько 12.00 дня російські військові примусили віддати ключі від приміщень начальника ізолятору тимчасового тримання №1 ГУНП в Херсонській області на вул. Теплоенергетиків, 3, тим самим фактично захопивши цю установу. 

Єгор Бондарєнков (ліворуч) Фото: Слідство.інфо

Судячи з показів потерпілих, Бондарєнков, Чилєнгіров і Холоділін мали відношення до викрадень і катувань цивільних мешканців Херсонщини в будівлі ізолятора. З весни по осінь 2022 року через цю катівню пройшли сотні людей. Дані кількох сотень бранців зафіксовані в повідомленнях про підозру російським військовим. 

«Потерпілих били, катували електричним струмом, погрожували вбивством і затриманням рідних. Щонайменше над 24 незаконно затриманими російські військові вчинили акти сексуального характеру шляхом приєднання до статевих органів дротів, через які проходив електричний струм», – йдеться в текстах підозр.

Слідчі задокументували викрадення 9 травня 2022 року в Херсоні на території біля хлібозаводу №3 місцевого мешканця, якого 64 дні тримали в ізоляторі, катували і постійно «допитували» з шапкою на очах. 

Алєксандр Чілєнгіров Фото: Слідство.інфо

11 травня 2022 року іншого херсонця викрали і доставили до ізолятору, катували електричним струмом, переламали йому три ребра і відпустили лише 28 серпня 2022 року без надання жодних документів щодо підстав затримання і ув’язнення. 

Містяться в документах обставини викрадення інших херсонців, яких незаконно позбавляли волі з 24 травня по 19 жовтня, з 23 червня по 1 липня, з 20 липня по 3 серпня в 2022 році.

Одного з затриманих 12 червня 2022 року російські військові забили до смерті. В ніч з 17 на 18 червня від отриманих травм він помер у камері №7.

Єгору Бондарєнкову і Алєксандру Чилєнгірову повідомлено про підозру в жорстокому поводженні з цивільним населенням, умисному вбивстві та в інших порушеннях законів і звичаїв війни – за ч. 1 і ч. 2 ст. 438 КК України. Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі. Алєксєй Холоділін підозрюється у вчиненні злочину за ч. 1 ст. 438 КК України. 

Раніше українські слідчі вже повідомляли підозру Чилєнгірову. У справі по його обвинуваченню, а також інших російських військових, 3 липня 2023 року призначено склад суду

Про злочини російських окупантів в ізоляторі на вул. Теплоенергетиків, 3 у Херсоні читайте в матеріалі ЦЖР «Крики людей ми чули кожного дня». Через катівні росіян у Херсоні пройшли тисячі людей».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter