У РФ хочуть боротися з атаками дронів на її авіабази з допомогою тероборони – розвідка Британії

Новини
Супутникові знімки знищених літаків Іл-76 на аеродромі у Пскові, 31.08.2023, Planet Labs Фото: Twitter MT Anderson

У британській розвідці вказують, що безпілотники, якими атакують російські авіабази у глибокому тилу, майже точно запускають з території РФ, однак сподівання перешкоджати таким атакам за допомогою створення «волонтерських загонів» допоможе лише частково, адже для знищення БПЛА все одно знадобляться системи ППО з можливістю спостереження та засобами перехоплення, яких в Росії не вистачає.

Про це у щоденному огляді Міністерства оборони Великої Британії.

Розвідка звернула увагу на інформацію з Росії, що у Псковській області, неподалік кордону з Естонією, місцевий губернатор розпорядився організувати «волонтерські патрулі» для запобігання подальшим атакам на військовий аеродром «Крести», де 29 серпня зазнали пошкоджень два літаки Іл-76. Через обмежений радіус дії БПЛА атаки на базу майже напевно були здійснені з території Російської Федерації.

У загони для боротьби з безпілотниками записалися близько 800 осіб, яких планують розділяти на групи по 50 та віддавати для патрулювання певні зони, як прикордонні райони, важливі об’єкти інфраструктури та аеродроми.

Як вважають у британській розвідці, створення цих добровольчих патрулів, ймовірно, діятиме як стримуючий фактор і забезпечуватиме певний рівень захисту від безпілотників, які управляються в безпосередній близькості від авіабази.

«Історично доведено, що знищити БПЛА зі стрілецької зброї складно, тому російським силам все одно будуть потрібні системи протиповітряної оборони з можливістю спостереження та як кінетичними, так і електронними засобами перехоплення для знищення атакуючих БПЛА. Використання волонтерів, швидше за все, свідчить про брак навченого персоналу служби безпеки в Росії», – йдеться в огляді.

Як повідомлялось, ГУР Міноборони України підтвердило знищення чотирьох російських військово-транспортних літаків Іл-76 під час нічної атаки безпілотників 29 серпня на військовий аеродром у Пскові.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter