Німецький верстат Spinner для виготовлення російських боєприпасів просто зараз прямує до РФ – Trap Aggressor

Новини
Spinner

Російський «Серовский механический завод» замовив універсальний центр обробки в німецького виробника Spinner. Вже за кілька днів, 21 вересня, очікувана посилка з Туреччини має прибути до замовника.

Про це йдеться у матеріалі Інни Попович, журналістки-розслідувачки Trap Aggressor.

«Півтора року повномасштабного вторгнення росії в Україну. Ворог щоденно атакує українські міста та села ракетами, безпілотниками та снарядами. І саме ці снаряди до сьогодні росії допомагає виготовляти німецька компанія Spinner», – пише вона.

АТ «Серовский механический завод» – російське підприємство військово-промислового комплексу, що виготовляє артилерійські снаряди та корпуси до них, входить до держкорпорації «Ростех». Серед іншого, завод виготовляє корпуси для 152-мм снарядів для самохідної артилерійської установки «Коаліція-СВ», що росія застосовує у війні проти України. «Серовский механический завод» перебуває під санкціями України з березня 2023 року.

Російський завод замовив верстат моделі U5-630, який використовують для високоточної обробки деталей зі складним профілем. У цьому випадку йдеться про обробку деталей снарядів для танків у війні проти українців.

За даними проєкту Trap Aggressor, 30 серпня 2023 року агрегат помістили у вантажівку в Туреччині (там розташований один з філіалів компанії Spinner), щоб доставити до паромної переправи Стамбул–Туапсе. На російському заводі обладнання очікують вже до кінця вересня. Імпортер пристрою — російське товариство «ЮМАК».

Цю інформацію журналістам Trap Aggressor підтвердили і в Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК). Там також надіслали офіційного листа безпосередньо виробнику компанії Spinner, щоб повідомити його, що верстат фактично проданий російській армії та буде використаний для виробництва боєприпасів.

«Ми не сумніваємося, що цей пристрій критичний для російської агресії в Україні. З його допомогою Росія розраховує вбити більше українців, окупувати більше територій і ще суттєвіше підірвати світовий порядок. Ми закликаємо наших німецьких і турецьких партнерів зупинити цю доставку. Якщо агресору безперешкодно постачають техніку з третіх країн для реалізації його планів кровопролиття, то з цим світопорядком щось не так. Ми повинні зупинити це», —
зазначила очільниця напряму мінімізації корупційних ризиків в санкційній політиці НАЗК Агія Загребельська.
Компанія Spinner Werkzeugmaschinenfabrik GmbH — німецький виробник високоточних верстатів з виробничими потужностями в Німеччині, Болгарії та Туреччині. З 2011 року має представництво у росії, а саме в Москві. Інформацію про російський офіс до сьогодні можна побачити на сайті компанії.

Німецька компанія Spinner системно та регулярно, навіть після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, продовжує співпрацювати з російськими компаніями, які підсилюють воєнно-промисловий комплекс країни-агресорки. І «Серовский механический завод» — не єдиний у списку «партнерів» Spinner.

У 2021 році підприємство Spinner постачало верстати безпосередньо підприємству «РТ-техприемка» (під санкціями в США, Швейцарії та Україні), що відповідальне за контроль якости та підвищення ефективности виробництва підприємств корпорації «Ростех».

Так само, після початку повномасштабного вторгнення, у липні та серпні 2022-го року, серед імпортерів обладнання Spinner було російське підприємство «ОКБ «Кристалл» (під санкціями в Україні), що виробляє комплектуючі для російської авіації — Су та Міг. Постачальником верстатів на понад $1 млн. була безпосередньо компанія Spinner Werkzeugmaschinenfabrik GmbH. Двічі верстати постачали з Німеччини та один раз — із Туреччини.

Російське підприємство «Авиаавтоматика» им. В.В. Тарасова», яке розробляє комплектуючі для винищувачів Су-35 та перебуває під санкціями ЄС, США, Швейцарії, Японії та України, 12 грудня 2022 року та 20 липня 2023 року опублікувало на федеральному російському ресурсі повідомлення про укладення договорів лізингу верстатів виробництва Hermle (Німеччина) та Spinner (Німеччина). Кінцевий споживач залишився невідомим.

У 2023 році німецька Spinner припинила напряму здійснювати постачання своїх товарів на підприємства російського військово-промислового комплексу. Натомість вона почала використовувати компанії країн-посередниць: Туреччину, ОАЕ, Китай, Киргизстан. Вочевидь, це було зроблено з метою приховати кінцевих споживачів та уникнути санкційних обмежень.

Більше того, у 2023 році загальна сума постачань обладнання Spinner до РФ складає $10,5 млн, що у 6 разів більше, ніж за весь 2021 рік.

Spinner

«Сподіваємося, що згодом доставка (верстат моделі U5-630, Spinner) буде зупинена. Водночас ми продовжуємо активно працювати над тим, щоб припинити практику виробництва зброї, яку росіяни використовують для вбивства українців, на приладах виробництва країн G7», — зазначила Агія Загребельська з НАЗК.