Ірині Родіоновій, героїні публікацій ЦЖР, яка очолила захоплену школу в Бериславі на Херсонщині за колабораційну діяльність світить три роки позбавлення волі

Новини
Бериславський ЗПЗСО №3 після пошкодження окупантами 29.08.2022 та Ірина Родіонова, колаборантка. Фото з соцмережі

Національна поліція України 20 вересня заочно повідомила про підозру в колабораційній діяльності 60-річній Ірині Родіоновій, мешканці звільненого Берислава Херсонської області. В 2022 році окупанти призначили її «директоркою» захопленого Бериславського закладу повної загальної середньої освіти №3. За скоєний злочин їй світить до 3 років позбавлення волі.

Про це з посиланням на текст підозри повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, шо Ірина Родіонова влітку 2022 року добровільно погодилась очолити захоплену окупантами школу №3 в Бериславі. З 2 серпня 2022 року вона почала впроваджувати російські «стандарти освіти» у цьому закладі і переводити на навчання російською мовою.

Про колабораційну діяльність Ірини Родіонової торік повідомляв ЦЖР. Бериславський ЗПЗСО №3 виявився єдиним, який російські окупанти більш-менш змогли підготувати до відкриття 1 вересня 2022 року. Сама Родіонова в цьому закладі раніше викладала російську мову.

29 серпня 2022 року через злочинні дії загарбників серйозно постраждала будівля школи: в ньому вибило вікна і було серйозно пошкоджено покрівлю. Через це відкриття закладу окупанти відклали до 1 жовтня 2022 року, але запустити його роботу їм так і не вдалося.

За скоєний злочин Ірині Родіоновій заочно повідомлено підозру за ч. 3 ст. 111-1 КК України. Санкція статті передбачає покарання виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Як повідомляв ЦЖР, у тимчасово окупованому Скадовську на лівобережній Херсонщині знайшовся біглий священник УПЦ МП – настоятель знаменитого дерев’яного Свято-Введенського храму Берислава, протоієрей Олександр Михайленко. Він з перших днів окупації співпрацював з загарбниками, пограбував церкву і втік перед звільненням правобережної частини Херсонської області.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter