Зеленський підтвердив, що танки M1 Abrams уже в Україні

Новини
Постріл танка M1 Abrams Фото: defense.gov

Президент Володимир Зеленський повідомив, що американські танки M1 Abrams вже в Україні.

«Хороші новини від міністра Умєрова. «Абрамси» вже в Україні й готуються підсилити наші бригади. Вдячний союзникам за виконання домовленостей! Шукаємо нові контракти, розширюємо географію постачання», – повідомив він.

Раніше видання Politico писало, що спочатку в Україну відправлять 6-8 танків.

Сполучені Штати схвалили передачу Україні першої партії танків Abrams. Танки разом із супутнім обладнанням прибудуть до України на початку осені.

У травні 2023 року США почали навчання українських військових на танках Abrams в Німеччині. Україні мають передати 31 машину, що проходили ремонт та підготовку до відправки протягом декількох останніх місяців.

Як повідомлялось, 25 січня 2023 року президент США Джо Байден офіційного оголосив про передачу Сполученими Штатами Україні 31 танка M1 Abrams та обладнання для їх обслуговування, зокрема, вісім ремонтно-евакуаційних бронемашин M88.

12 травня 2023 року міністр оборони США Ллойд Остін на слуханнях у Сенаті заявив, що Україна отримає танки Abrams від Сполучених Штатів на початку осені, тоді ж мають завершитися і програми тренування українських військових для роботи на них.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter