Окупанти будують залізничний міст біля Гранітного – планують сполучити Бердянськ і Крим з Ростовом

Новини
Будівництво залізничного мосту через річку Кальміус біля с. Гранітне. Фото: Андрющенко Time

Проектування нового залізничного шляху, який має зʼєднати Крим із Ростовом через окуповані території Запорізької і Донецької областей, розпочали російські окупанти. Тим часом поблизу с. Гранітне вже будують залізничний міст через річку Кальміус. Залізниця значно спростить постачання російських військ на окупованому півдні України. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Залізничний міст через річку Кальміус біля окупованого с. Гранітне будують російські окупанти, повідомив у своєму телеграм-каналі радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. 

«Окупанти намагаються побудувати пряме залізничне сполучення з Маріуполем, Волновахою та Донецьком. Зараз це не лише балачки, вони почали будівництво залізничного мосту біля с. Гранітне через річку Кальміус. В разі успіху це дозволить включити існуючу гілку Маріуполь-Асланове-Кальчик-Волноваха в пряме сполучення з Таганрогом та Ростовом-на-Дону. На практиці це не лише глобальне вирішення питання щодо військової та цивільної логістиці, але й кардинальне зниження залежності від залізничного сполучення Кримським мостом», – написав Андрющенко. 

Російські пропагандистські канали з посиланням на окупаційного «міністра економічного розвитку Запорізької області» Юрія Гуськова повідомили про початок проєктування нової залізничної гілки, що має зʼєднати окупований Крим з Ростовською областю РФ через окуповані території Запорізької й Донецької областей. 

«Наразі ця гілка проектується. Вона зв’яже між собою Мелітопольський вузол, Бердянськ з виходом на Ростов», – наводять пропагандисти слова Гуськова. 

Будівництво залізничного мосту через р. Кальміус. Фото: супутник Sentinel-2

Центр журналістських розслідувань знайшов супутникові знімки Sentinel-2 за 25 вересня 2023 року, на яких видно ділянку будівництва залізничного мосту через р. Кальміус в двох кілометрах на південь від с. Гранітне. Лінія будівництва залізниці на лівому березі Кальміусу веде на північ до околиці с. Старомарʼївка. 

У трьох кілометрах від Гранітного розташований Тельманівський карʼєр, від якого починається залізнична колія, що поєднується із залізницею Маріуполь-Волноваха. Від Волновахи існує пряме залізничне сполучення з Мелітополем і (через Чонгар) з Кримом. 

Будівництво залізничної гілки між РФ і окупованим півднем України.

Дані про будівництво залізниці за межами ділянки біля Гранітного наразі відсутні. Відстань між Гранітним і Таганрогом становить понад 80 км по прямій. Водночас, у 25 км на північ від Гранітного проходить залізнична гілка від окупованого с. Роздольне через Амвросіївку (Донецька область) на російський Матвеєв Курган і далі на Таганрог і Ростов-на-Дону. Таким чином, для того, щоб зʼєднати залізницею Ростовську область з окупованим півднем України, окупантам достатньо побудувати залізничну ділянку між Гранітним і Роздольним.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter