«Денег нет, но вы держитесь»: РФ різко скоротила фінансування на ТОТ Запоріжчині – мешканцям не надають соцдопомогу

Новини

Фінансування на ТОТ Запорізької області після незаконних виборів різко скоротилося.  Мешканці скаржаться, що не отримали соціальну допомогу за минулий місяць. А окупанти визнають, що грошей не вистачає на зарплати “бюджетникам” та харчування дітей у садочках.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на відкриті та власні джерела.

Вже другий місяць на ТОТ Запорізької області проблеми з фінансуванням із окупаційного бюджету. 

“Щомісяця отримую допомогу по догляду за інвалідом. Але за вересень її не виплатили. На пошті дівчата сказали, що фінансування не прийшло”, – повідомляє мешканка тимчасово окупованого Пологівського району.

У чатах Бердянська головне питання, яке хвилює мешканок, коли прийдуть “дитячі” виплати.

“Дівчатка, підкажіть будь ласка що з дитячими виплатами? Що відбувається? Може хтось знає?”, – таких повідомлень десятки.

Проблеми з фінансуванням визнають самі окупанти. 

Запорізький колаборант Володимир Рогов, який зараз представляється як “сопрєдсєдатель Координационного совєта ОП РФ по інтеграції нових регіонів”, повідомив, що йому надходять скарги від працівників дитячих садочків про “системні проблеми з оплатою продуктів харчування, що поставляються в дитячі садки”.

“Це призвело до того, що дітям у садочках нічого їсти, водночас співробітники дитсадків, що готові годувати дітей власним коштом, не можуть цього зробити, оскільки самі не отримали зарплату”, – пише Рогов в своєму Телеграм-каналі.

Затримка зарплат бюджетникам на ТОТ Запорізької області, як заявив Рогов під час  ефіру в російського пропагандиста Соловйова, відбувається нібито через те, що в окупаційному “Міністєрстві фінансів” змінюється керівництво. 

Ймовірно, затримки фінансування пов’язані з загальним дефіцитом бюджету РФ, левова частка якого йде на фінансування війни. Адже за перші шість місяців Росія витратила «на оборону» 5,59 трлн рублів, або на 12% більше, ніж було передбачено на весь 2023 рік.  А також з логічним скороченням щедрого фінансування “нових територій”, яке ставатиме дедалі меншим, чим більше часу проходитиме з моменту окупації.