Сумарний термін вироків кримським політв’язням за час війни склав понад 915 років – КримSOS

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Сумарний термін вироків жертвам політично мотивованих переслідувань в окупованому Криму з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну становить 915 років та 5 місяців.

Про це повідомив аналітик правозахисної організації КримSOS Євген Ярошенко.

«З 24 лютого 2022 року щонайменше 78 кримських політв’язнів було засуджено сумарно до 915 років та 5 місяців позбавлення волі», – сказав Ярошенко.

Як зазначають правозахисники, з початку окупації Криму Росією кримські політв’язні після вироку часто стають жертвами незаконного етапування до російських місць відбування покарання. Лише у 2023 році до російських в’язниць та колоній було етаповано 25 осіб.

У КримSOS нагадали, що етапування цивільних осіб, зокрема політв’язнів, з Кримського півострова на територію Росії є військовим злочином. Такими діями окупанти порушують статті 49 та 76 IV Женевської конвенції. Згідно зі статтею 76 IV Женевської конвенції, «обвинувачені у скоєнні злочину повинні перебувати в окупованій країні, а у разі засудження мають там відбувати термін покарання».

При цьому більшість жертв політично вмотивованих переслідувань у Криму – представники кримськотатарського народу. На думку Євгена Ярошенка, таким чином російська окупаційна влада в Криму намагається видати кримських татар за екстремістів та диверсантів.

Нагадаємо: