Повідомлено про підозру дев’яти кримським підприємцям, які співпрацюють з окупаційними структурами держави-агресора

Новини
Фото: facebook.com/prok.arkrym

Прокуратура АРК та Севастополя повідомила про підозру у колабораційній діяльності ще дев’яти підприємцям з окупованого Криму, які співпрацюють з окупаційними структурами Росії на півострові.

Про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

«Починаючи з 2022 року «бізнесмени» загалом уклали 52 контракти з низкою структур, які фінансують з російського державного бюджету. Серед них окупаційні: «прокуратура Республіки Крим», «військова прокуратура Чорноморського флоту», «адміністрація міста Ялти», різні підрозділи МВС РФ в Криму та інші незаконно створені державою-окупантом установи», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, за умовами договорів, підозрювані мали поставити товари та надати послуги, зокрема, і в рамках оборонного замовлення ворога. До прикладу, частина контрактів була укладена щодо налаштування радіозв’язку, монтажу охоронної сигналізації, поставки російської символіки та капітального ремонту складу озброєння.

Окрім того одна з фігуранток мала організувати відпочинок для дітей «учасників СВО» – військових, дії яких призводять до смертей сотень ні в чому не винних українських дітей.

Загалом за свою співпрацю з РФ підозрювані мають отримати з держбюджету РФ понад 151 млн російських рублів, що дорівнює вартості понад 500 дронів моделі DJI MAVIC 3.

Як вказали у прокуратурі автономії, дії підозрюваних кваліфіковано як колабораційна діяльності (ч. 4 ст. 111-1 КК України). Їм загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Досудове розслідування здійснюється Головним управлянням СБУ в АР Крим.

Нагадаємо:

  • У липні 2023 року прокуратура АРК та Севастополя скерувала до суду обвинувальні акти щодо 13 підприємців тимчасово окупованого Криму. Їх обвинувачено в колабораціонізмі за співпрацю з російськими окупантами. За даними Центру журналістських розслідувань це: Ленько Ярослав Ігорович, Бєлопухов Володимир Олександрович, Гаврилюк Людмила Володимирівна, Храмих Артем Анатолійович, Романова Наталія Геннадіївна, Шлепнін Артем Сергійович, Сергієнко Іван Леонтійович, Воротняк (Момот) Ольга Сергіївна, Д’яконова Марія Володимирівна, Еюпов Сафет Серверович, Тищенко Ольга Вікторівна ,Будніков Олег Павлович та Венжега Андрій Васильович.