Екскомандира корабля ВМСУ «Славутич» Олексія Кисельова етапували з Криму до Росії, його місцезнаходження невідоме

Новини
Олексій Кисельов, співзасновник ГО «Переселенець СОС» у Генічеську, екскомандир корабля управління ВМСУ «Славутич» Фото: investigator.org.ua

Незаконно засудженого до 8,5 років позбавлення волі екскомандира корабля ВМСУ «Славутич», військового пенсіонера, волонтера та громадянського активіста Олексія Кисельова, який утримувався у СІЗО-2 Сімферополя, етапували з окупованого Криму до Росії. Його місцезнаходження невідоме.

Про це громадському об’єднанню «Кримська солідарність» повідомили родичі політв’язня.

За їхньою інформацією, 18 вересня Кисельова вивезли із Сімферополя, а вже 21 вересня – із російського Краснодара. Де зараз він перебуває – досі невідомо.

Відповідно до російського законодавства, керівництво СІЗО зобов’язане попередити родичів, куди відправили ув’язненого, і повідомити їх про прибуття в інше місце ув’язнення протягом 10 днів. За фактом, за словами родичів Кисельова, співробітники ФСВП РФ цього не зробили.

Як повідомляв ЦЖР, Олексія Кисельова викрали в окупованому Генічеську наприкінці липня 2022 року. Протягом 5 діб його катували і били струмом в професійно-технічному училищі №17 Генічеська, де зараз базується підрозділ Росгвардії. Після передали ФСБ на адмінмежі з Кримом.

ФСБ фальсифікувала проти Кисельова кримінальну справу і обвинуватила у підготовці «морської блокади півострова», яка полягала у фантастичній операції з перекриття  Керченської протоки засобами для вилову мідій, а також в участі у неіснуючому батальйоні ім.Номана Челебіджихана.

17 лютого 2023 року в Криму «Джанкойський районний суд» засудив до 8,5 років позбавлення волі з відбуванням першого року у в’язниці Олексія Кисельова за фальсифікованим ФСБ обвинуваченням в нібито організації «морської блокади Криму» шляхом перекриття Керченської протоки та участі у неіснуючому незаконному збройному формуванні – «батальйоні ім. Номана Челебіджіхана».

22 серпня 2023 року «Верховний суд Криму» залишив у силі вирок «Джанкойського районного суду» стосовно Кисельова.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter