Окупанти на Запоріжчині не надаватимуть медичну допомогу тим, хто відмовляється від паспорту РФ

Новини
Фото: РИА Новости

На захоплених територіях Запорізької області окупанти продовжують примусову паспортизацію місцевого населення. Гауляйтер Запоріжчини Балицький повідомив, що з 1 січня 2024 року будь-яку медичну допомогу зможуть отримати виключно мешканці тимчасово окупованої території, які отримали громадянство РФ.

Про це Євген Балицький заявив в ефірі пропагандистського телеканалу «Россия 24».

«До нового року людина ще отримує медичну допомогу, навіть якщо не має російського паспорту. Далі прийнято рішення, що меддопомогу отримуватимуть тільки громадяни РФ», – заявив Балицький.

Також він повідомив, що у окупаційної влади є «ще цілий ряд механізмів», щоб змусити мешканців ТОТ отримувати російський паспорт.

Як повідомляють мешканці окупованих територій, наразі дійсно більшість видів меддпомоги, таких як консультація лікаря, виклик швидкої, екстрені операції, тощо, в лікарнях на ТОТ надають всім, хто цього потребує.

Російський страховий номер індивідуального особового рахунку (СНИЛС) та російський поліс медичного страхування, для отримання якого потрібен російський аусвайс, вимагають тільки для постановки на диспансерний облік та для отримання ліків хронічним хворим.

Хоча, за інформацією законного Мелітопольського міського голови Івана Федорова, на нових окупованих територіях наразі медстрахування все ще не діє. За медичною допомогою мешканці Запорізької області мають звертатися до медзакладів в окупованому Криму або в Росії.

За заявами гауляйтера Балицького, близько 70 відсотків мешканців ТОТ Запоріжчини вже отримали російський паспорт. Перевірити цю інформацію неможливо.

Незаконна паспортизація є порушенням Міжнародного гуманітарного права. Стаття 45 Положення про закони та звичаї війни на суходолі, яке є додатком до ІV Гаазької конвенції від 18 жовтня 1907 року, забороняє примушувати жителів окупованої території присягати на вірність державі-супротивнику.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter