У Криму окупанти затримали адвоката Олексія Ладіна, який захищає українських полонених та політв’язнів

Новини
Адвокат Алексєй Ладін Фото: Facebook Алексей Ладин

В окупованому Криму 13 жовтня російські силовики затримали адвоката Олексія Ладіна, який захищає українських полонених та політв’язнів. За попередньою інформацією, його обвинувачують у «дискредитації Збройних сил РФ» через пост у соцмережі.

Про це повідомляє телеканал «Суспільне Крим» з посиланням на кримського адвоката Еміля Курбедінова.

Як зазначається, саме Курбедінов буде займатися справою Ладіна.

В свою чергу сім’я Ладіна та кримські адвокати повідомили виданню «Ґрати», що він мав приїхати до Сімферополя, щоб взяти участь у засіданні про продовження запобіжного заходу жителю Ялти, якого обвинувачують у зберіганні вибухівки. Ладін повертався з Ростова-на-Дону зі судових засідань у справах українських військовополонених у Південному окружному військовому суді.

Адвоката затримали після приїзду до Сімферополя. Окупанти провели обшуки в його будинку о 06:30, після яких відвезли Ладіна у невідомому напрямку. Інші захисники намагаються знайти його.

Кримська адвокатка Ліля Гемеджі повідомила, що Ладіна обвинувачують у нібито «дискредитації російської армії» через публікацію у соцмережі Facebook.

Нагадаємо:

  • Олексій Ладін брав участь у багатьох судових процесах над кримськими татарами, яких окупанти у Криму обвинувачують у причетності до ісламської партії «Хізб ут-Тахрір», а також брав участь у справах проукраїнських активістів на півострові. Після початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну Ладін захищав українських військовополонених та викрадених цивільних, яких окупанти обвинувачували за кримінальними статтями. Зараз Ладін захищає у Ростові-на-Дону мелітопольського активіста Ярослава Жука, якого Росія обвинувачує у теракті.
  • Олексій Ладін був захисником екс-командира корабля ВМСУ «Славутич», військового пенсіонера, волонтера та громадянського активіста Олексія Кисельова, якого в окупованому Криму «Джанкойський районний суд» засудив до 8,5 років позбавлення волі за сфальсифіковане ФСБ обвинувачення у нібито організації «морської блокади Криму» шляхом перекриття Керченської протоки та участі у неіснуючому незаконному збройному формуванні — «батальйоні ім. Номана Челебіджіхана». Про тортури, якими з Кисельова вибивали зізнання у злочинах, які він не скоїв, а також про ненадання йому медичної допомоги тюремниками СІЗО Сімферополя, де утримувався Кисельов, адвокат Олексій Ладін розповів в ефірі програми «Питання національної безпеки». Текстову версію інтерв’ю можна прочитати тут.