РФ накопичує авіаційні ракети для ударів по критичній інфраструктурі України взимку – розвідка Британії

Новини
Знищена російська крилата ракета Х-101 Фото: facebook.com/kpszsu

У британській розвідці вважають, що літаки авіації дальньої дії ВПС Росії не завдають ударів по Україні вже тривалий час, оскільки накопичують крилаты ракети Х-101 класу «повітря-поверхня» для атак по її критичній інфраструктурі в зимовий період.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначається літаки дальньої авіації ВПС Росії не завдавали ударів по Україні з 21 вересня – тобто протягом 21 доби.

Водночас такі перерви не є чимось незвичайним, вказують у британській розвідці. Остання подібна перерва у завданні ударів тривала з 9 березня по 28 квітня, тобто 51 день. Ймовірно, у цьому випадку авіація далекої дії практично вичерпала запаси боєприпасів до ракет Х-101 (AS-23 за кодифікацією НАТО) після зимової кампанії зі знищення критичної інфраструктури України.

«Цього разу, ймовірно, російська авіація далекої дії зберігає наявні запаси ракет АS-23, а також використовує паузу для збільшення запасів боєприпасів напередодні нових потужних ударів по Україні в зимовий період», – йдеться у повідомленні.

Аналітики звернули увагу, що останнім часом Росія зосередила авіаудари по об’єктах зернового господарства на півдні України, використовуючи безпілотні літальні апарати Shahed. Зокрема було завдано ударів по українських портах на річці Дунай, що, ймовірно, вимагало високої точності через близькість цілей до румунського кордону.

«Цілком імовірно, що Росія використовувала БПЛА Shahed для цих цілей через їх кращу точність у порівнянні з іншими типами ракет повітряного базування», – йдеться в огляді.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter