Міноборони дозволило списувати втрачену в бою військову техніку за спрощеною процедурою

Новини
Фото: facebook.com/easternforces

Міністерство оборони України ухвалило наказ, згідно з яким втрачене у бою військове майно будуть списувати за спрощеною процедурою – до 20 днів заміть шести місяців. Зокрема, це спростить використання українськими бійцями БПЛА, включно з дронами-камікадзе.

Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров у Facebook.

«Міністерство оборони ухвалило наказ, який дозволив списувати втрачене у бою військове майно за спрощеною процедурою. Без зайвої бюрократії це займатиме 20 днів замість шести місяців. Проводити окреме розслідування по кожній одиниці та отримувати погодження від вищого керівництва тепер не потрібно», – написав Умєров.

За його словами, раніше на списання дрона потрібно було зібрати до 40 документів. На це йшло від одного місяця до пів року. Ухвалені зміни скоротять процедуру до 20 днів.

Міністр уточнив, що техніку вартістю до 1,5 мільйона гривень зможуть списувати командири окремих рот, батальйонів чи бригад.

В свою чергу Міноборони повідомляє, що відповідно до наказу командири можуть: списувати засоби ураження, витрачені у ході бойових дій, або на практичних стрільбах на підставі акта про списання, затвердженого командиром окремої роти, батальйону, бригади; списувати втрачені внаслідок бойових дій БПЛА вартістю до 1,5 млн грн без отримання погоджень від командування Повітряних сил, сил логісти та Міноборони; розділяти, розбирати зразки військової техніки, пошкоджені під час виконання бойових завдань, або складові частин, які не використовуються, для відновлення, модернізації чи виготовлення іншої техніки.

«Раніше для розслідування зі списання БПЛА необхідно було зібрати 16-18 документів. Відтепер для списання достатньо лише два: акт про проведення пуску в ході бойових дій і акт якісного технічного стану», – вказали у міністерстві.

Як зазначається, завдяки спрощенню процедури та скороченню строків списання командири оперативніше отримуватимуть інформацію про потребу у військовій техніці. Зміни до процедури списання було розроблено разом з Міністерством цифрової трансформації.

28 липня 2023 року Кабмін ухвалив постанову №838 «Про внесення змін до Положення про порядок обліку, зберігання, списання та використання військового майна у Збройних Силах».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter