Україна застосувала для ударів по цілям у Бердянську та Луганську ракети ATACMS – The Washington Post

Новини
Запуск ракети ATACMS з системи М270. Фото: USAASC

Українські військові 17 жовтня вперше застосували таємно передані США тактичні ракети збільшеної дальності ATACMS (Army Tactical Missile System), вдаривши по російських військових літаках і складах боєприпасів на аеродромах біля тимчасово окупованих Бердянська і Луганська. Для удару використовувались ракети, оснащені касетними боєприпасами. Інформацію про застосування ATACMS підтвердив президент України Володимир Зеленський.

Про це повідомляє видання The Washington Post із посиланням на високопоставленого українського військового чиновника.

«Версія (ракет – ред.), якою Україна вразила цілі в Бердянську на узбережжі Азовського моря, а також на окупованому сході Луганської області, озброєна касетними боєприпасами, а не моноблочною боєголовкою», – йдеться у публікації.

Таким чином, це стало першим повідомленням про застосування ракет ATACMS в Україні.

За словами чиновника, військові випустили 18 ракет по цілях в окупованих Бердянську та Луганську.

«Більший радіус дії армійської тактичної ракетної системи (ATACMS) знаменує суттєву зміну в порівнянні з ракетами меншої дальності, які раніше постачав Вашингтон», – пише видання.

Офіційний представник США, знайомий із версією ATACMS, яку постачають в Україну, сказав, що радіус її дії становить близько 100 миль (160 км – ред.). Інші версії зброї можуть вражати цілі на відстані 290 миль (460 км).

Під час традиційного вечірнього звернення до українців президент Володимир Зеленський підтвердив, що українські Сили оборони вперше застосували ракети великої дальності ATACMS.

«І сьогодні особлива вдячність Сполученим Штатам. Наші домовленості з президентом Байденом виконуються. Виконуються дуже влучно – «атакамси» себе показали», – сказав глава держави.

Раніше Сили спеціальних операцій ЗСУ повідомили, що провели успішну операцію DRAGONFLY, завдавши ударів по аеродромах російських загарбників у Бердянську та Луганську.

«Сили спеціальних операцій отримали інформацію про використання противником аеродромів в тимчасово окупованих Бердянську та Луганську, а також перебування на них значної кількості авіаційної і спеціальної техніки, та боєприпасів. Зазначену інформацію було перевірено та отримано підтвердження. Координати та необхідні дані передано для ураження підрозділам Сил оборони. У результаті нанесення вогневого удару в ніч з 16 на 17 жовтня окупанти понесли значні втрати», – йдеться в повідомленні.

За інформацію ССО, у Бердянську та Луганську, попередньо, знищено: дев’ять гелікоптерів різних модифікацій; спеціальна техніка, яка була на аеродромах; пускова установка ППО; склад боєприпасів; пошкоджено злітні смуги аеродромів.

Зазначається, що склад боєприпасів у Бердянську детонував до 4:00, а в Луганську – до 11:00. «Втрати у живій силі противника – десятки загиблими та пораненими. Тіла досі дістають з-під завалів», – додали у ССО.

Як повідомлялось, вночі 17 жовтня 2023 року Збройні Сили України завдали ракетні удари по гелікоптерам та обладнанню на аеродромах поблизу тимчасово окупованих Бердянська та Луганська.

Нагадаємо, 9 вересня 2023 року телеканал ABC News повідомив, що адміністрація США готується передати Україні армійські тактичні ракетні системи великої дальності (ATACMS, Army Tactical Missile System).

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter