Байден проситиме Конгрес США виділити Україні $60 мільярдів — ЗМІ

Новини
Президенти України та США Володимир Зеленськиа та Джо Байден зустрічаються у Хіросімі, 21.05.2023 Фото: president.gov.ua

Президент США Джо Байден у запиті на додаткове фінансування проситиме Конгрес виділити Україні 60 млрд дол.

Про це повідомляє NBC News.

Як зазначається, законодавці Конгресу зараз починають отримувати деталі нового пакету фінансування, який адміністрація Байдена, як очікується, подасть до Конгресу цього тижня.

«Додатковий пакет фінансування, ймовірно, передбачає надання Україні 60 млрд дол.», – повідомили два джерела, яким відомо про запит президента.

Інша частина запиту включатиме приблизно 40 млрд дол. для надання допомоги Ізраїлю, Тайваню та утримання американо-мексиканського кордону.

Загалом запит на додаткове фінансування, який, як очікується, буде поданий на один фінансовий рік, він закінчиться у вересні 2024-го, складе близько 100 млрд дол., повідомили NBC News чотири джерела, які безпосередньо залучені до процесу.

Як повідомили три співрозмовники видання, республіканці у Конгресі, особливо ті, які обережно ставляться до надання більшої допомоги Україні, стверджують, що США потребують поповнення боєприпасів, які були відправлені до Європи. При цьому додаткове фінансування для України може допомогти вгамувати деякі з цих побоювань, оскільки частина коштів може бути використана для поповнення боєприпасів. Хоча очікується, що кошти на боєприпаси будуть додані до запиту на фінансування України, ці джерела сказали, що зброя може бути використана для різних цілей, зокрема на Близькому Сході. Це наразі є предметом обговорення.

Палата представників Конгресу США проголосувала за виділення Україні 300 мільйонів доларів на підтримку України. Ці кошти були вилучені з проєкту оборонного бюджету США.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter