Підприємця Гоїка, який торгував пальним для окупантів в захопленому Мелітополі, заочно засудили на п’ять років

Новини

Мелітопольського підприємця Олександра Гоїка, який співпрацював з окупаційною адміністрацією міста, торгував пальним на віджатих заправках,  а кошти передав російським загарбникам, заочно засудили до 5 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду.

Після окупації Мелітополя підприємець Олександр Гоїк, керівник і власник ТОВ “Енерго-Маркет”, яке здійснювало оптову торгівлю вугіллям в Мелітополі, погодився на пропозицію невстановлених співробітників окупаційної адміністрації, а також представників збройних формувань РФ з позивними «Ворон», «Каспій» та «Алмаз», та наприкінці березня 2022 року почав торгувати бензином та дизпаливом на АЗС, віджатих у законних власників.

Продажі пального, доставленого з окупованого Криму, Гоїк здійснював через заправки мережі “Окко” та “Вест петрол маркет”. Гроші за продаж пального віддавав в окупаційну адміністрацію та “кураторам” у військовій формі. Тобто, за оцінкою правоохоронців, кошти йшли на підтримку окупаційного режиму.

Цікаво, що всі АЗС, через які підприємець торгував пальним, в серпні окупанти визнали “безхазяйним” і додали до переліку  “таких, які підлягають тимчасовому адмініструванню”.

Ще одним видом діяльності мелітопольця стала участь у вивезенні української пшениці на територію РФ. За свідченнями, взятими до уваги судом, Гоїк в 2015-2016 роках займався продажем добрив і знав, у кого з фермерів може бути пшениця і в якій кількості. Тож в березні 2022 року він долучився і до пограбунку аграріїв. Але детально ця діяльність у матеріалах справи не висвітлена.

Комунарський районний суд м. Запоріжжя ухвалив визнати мелітопольського підприємця винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України, та призначити йому покарання у виді п`яти років позбавлення волі, з конфіскацією всього належного йому майна.