СБУ заявила, що знешкодила у Херсоні російських підпільників, які коригували удари по місту

Новини

Служба безпеки України знешкодила підпільний осередок російської спецслужби, учасники якого коригували артилерійські та ракетно-бомбові удари по Херсону, зокрема по житлових будинках міста.

У результаті багатоетапної спецоперації затримані всі троє учасників ворожої групи.

Встановлено, що саме за їхніми координатами наприкінці вересня поточного року російські війська вщент зруйнували в Херсоні два приватні житлові будинки та ще п’ять пошкодили. Унаслідок ворожого обстрілу близько десятьох мирних жителів дістали травми різного ступеня тяжкості.

За даними слідства, організатором та керівником антиукраїнського підпілля був колишній підприємець, який після захоплення міста перейшов на бік загарбників.

Чоловік влаштувався так званим майстром до незаконно створеної «Херсонської залізниці РФ». На своїй псевдопосаді він проводив технологічні роботи для руху ешелонів з військовою технікою росіян.

Працюючи на загарбників, зловмисник потрапив у поле зору Федеральної служби безпеки Росії та невдовзі був нею завербований.

Після визволення Херсона фігурант на деякий час «заліг на дно», але згодом вийшов на дистанційний зв’язок зі своїм «куратором» із тимчасово захопленого лівобережжя Херсонської області й отримав від нього завдання.

За вказівкою агресора чоловік створив власну групу інформаторів, до якої залучив двох проросійськи налаштованих жителів Херсона. Один із них під час тимчасового захоплення міста брав участь у зйомках постановочних сюжетів для рупора Кремля – «РИА Новости».

Після створення ворожої групи її учасники приступили до визначення координат компактної забудови та проживання громадян на території Херсона. Також їх цікавили основні пункти базування і маршрути переміщення Сил оборони України в місті та на його околицях.

Отримані відомості зловмисники передавали загарбникам через анонімні месенджери.

Розвідувальна інформація потрібна була ворогу для здійснення масованих ударів по визволеному Херсону з використанням ракет, керованих авіаційних бомб, ствольної артилерії й реактивних систем залпового вогню.

Під час обшуку за місцями проживання затриманих правоохоронці виявили біноклі, мобільні телефони та комп’ютери, що були використані у злочинній діяльності. Також у фігурантів вилучені прокремлівська символіка й російські рублі, отримані за співпрацю з ворогом.

Керівнику злочинної групи оголошена підозра за ч. 2 ст. 111 (державного зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Двом спільникам інкримінується несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних сил чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань (за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України).

Усі затримані перебувають під вартою.