Володимир Ганжа, відомий латифундист з Новотроїцького на Херсонщині отримав підозру у держзраді

Новини
Селище Новотроїцьке і колаборант Володимир Ганжа-старший. Фото: investigator.org.ua і who-is-who.ua

Херсонська обласна прокуратура 24 жовтня заочно повідомила про підозру в державній зраді в умовах воєнного стану 73-річному Володимиру Ганжі, одному з найбагатших латифундистів Херсонщини, директору і власнику агрофірми «Сиваш», власнику цілого парку спецтехніки для елітного полювання, володарю державної нагороди – медалі «За працю і звитягу», депутату Новотроїцької селищної ради від ОПЗЖ. За скоєний злочин йому світить довічне позбавлення волі і конфіскація всього майна. На ворога працює також його син і партнер по бізнесу, Володимир Ганжа-молодший.

Про це з посиланням на текст підозри і власні джерела повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що Ганжа Володимир Федорович, 23 жовтня 1950 р. н., добровільно перейшов на бік ворога і допомагає окупантам у їхній підривній діяльності проти України і українського народу. Використовуючи свою впливовість і популярність серед населення Новотроїцької громади Ганжа вже в лютому-березні 2022 року закликав земляків, колег-аграріїв та інших місцевих бізнесменів до співпраці з загарбниками. Він тиснув на працівників приватного сільськогосподарського підприємства «Агрофірма «Сиваш» і, погрожуючи їм звільненням, примушував голосувати на незаконному «референдумі» щодо «приєднання» Херсонщини до РФ.

Пізніше Володимир Ганжа незаконно і цілком добровільно зареєстрував ПСП «Агрофірма «Сиваш» у російські юрисдикції, платив податки країні-агресорці, вивозив зерно та іншу сільгосппродукцію до Росії, допомагав ремонтувати і відновлювати пошкоджену російську військову техніку. Також Ганжа забезпечував росіян продуктами, надавав свою техніку для будівництва та облаштування фортифікаційних споруд: блокпостів і окопів окупантів.

Володимир Ганжа – один із найвідоміших і найбагатших латифундистів у Новотроїцькій громаді Генічеського району. З 1982 року він очолював колгосп ім. Паризької Комуни в селищі Сиваське. Згодом його реорганізували в ПСП «Агрофірма «Сиваш», власником і директором якого Ганжа є досі. Сама агрофірма «Сиваш» в травні 2023 року змінила свою юридичну адресу з тимчасово окупованого Сиваського на м. Львів, вул. Данила Апостола, 7А.

Ця агрофірма займає в Новотроїцькій громаді майже 11 тисяч га земель і має більше 200 працівників. У 2004 році президент України Леонід Кучма нагородив Володимира Ганжу державною нагородою – медаллю «За працю і звитягу».

Володимир Ганжа не одне десятиліття очолює також громадську організацію «Товариство мисливців і рибалок «Сиваш».

Авіатехніка агрофірми «Сиваш». Фото: Українська конфедерація журналістів

«У його агрофірми «Сиваш» був цілий парк екслюзивної спецтехніки: літак, два гвинтокрили, один БТР, гібридна важка техніка з електроприводом і один танк.  Однак усе це використовували не так для сільського господарства як для елітного полювання на озері Сиваш. У Ганжі часто збиралися дуже «поважні гості» і вони влаштовували полювання на вовків і іншу велику здобич. Одного разу під час полювання у них заглух двигун у літаку, але тоді Ганжі і його гостям, на жаль, вдалося вижити. Сам він при Україні мав усе, що тільки можна собі представити. Він міг дозволити собі навіть елітне полювання. Що йому і його родині не вистачало настільки, що вони стали зрадниками? Не розуміємо», – сказали ЦЖР знайомі з родиною Володимира Ганжі.

З ворогом співпрацює також син Володимира Ганжі, його партнер по бізнесу і депутат Херсонської обласної ради від ОПЗЖ Ганжа Володимир Володимирович.

Володимир Ганжа-молодший, колаборант. Фото з соцмереж

За скоєний злочин Володимиру Ганжі-старшому заочно повідомлено про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв ЦЖР, на бік ворога перейшов Віталій Сторчак, відомий в Новотроїцькій громаді багаторічний голова колишнього колгоспу «Степовий», почесний громадянин колишнього Новотроїцького району. А його син і колишній сільський голова Олександр Сторчак став гауляйтером рідного села Одрадівка.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter