В університетах РФ посилюють цензуру, забороняючи обговорювати негативні тенденції в країні напередодні переобрання Путіна – розвідка Британії

Новини
Фото: Reuters

Британська розвідка вказує, що у російських університетах посилюють воєнну цензуру, забороняючи обговорення будь-яких «негативних політичних, економічних і соціальних тенденцій» у Росії напередодні очікуваного переобрання президента Володимира Путіна на новий термін у березні 2024 року.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

«У середині жовтня Міністерство освіти і науки Росії дало вказівку університетам уникати відкритого обговорення будь-яких «негативних політичних, економічних і соціальних тенденцій» в Росії під час наукової та навчальної діяльності. Це є подальшим обмеженням інформаційного простору в Росії у воєнний час, що ускладнює відкрите обговорення політичних питань», – йдеться в огляді.

У британській розвідці вважають, що в довгостроковій перспективі цей крок продовжить тенденцію формування політики РФ в ехокамері «політично прийнятних, прокремлівських поглядів».

«Дуже ймовірно, що Кремль хоче і надалі придушувати негативні перспективи «спеціальної військової операції» напередодні очікуваного переобрання президента Володимира Путіна на новий термін у березні 2024 року», – вказують аналітики.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter