Окупаційне «минобразования» Запоріжчини замовило охорону шкіл і садочків більш ніж на півмільярда рублів – вдвічі дорожче, ніж в Росії

Новини
Фото: EPA/ALEX PLAVEVSKI

Створене окупантами «минобразования и науки», за даними російської «Единой информационной системы в сфере закупок» є найбільшим закупівельником з ТОТ Запорізької області. Гарячі сніданки, продукти, теплова енергія – сотні мільйонів рублів з «федерального бюджета» Запоріжчини йдуть на потреби цього міністєрства. Але найбільше коштів – майже 600 мільйонів рублів з вересня по грудень 2023 року –  «минобразования» виділяє на закупівлю послуг охорони.

Центр журналістських розслідувань проаналізував, кому і за що платить «міністерство».

Половину всіх коштів – 300 мільйонів рублів перерахують за воєнізовану охорону навчальних закладів до кінця року місцевому «государственному унитарному предприятию», яким керує засновник охоронних фірм з Ростовської області. 

Предметом двох контрактів  – на суму 106 та 181 мільйон рублів – є воєнізована охорона, а виконавцем – без конкурса через процедуру закупівлі у єдиного постачальника – обрано ГУП «ЦНС «Охрана» Запорізької області.

До кінця 2023 року за 106,8 мільйонів рублів «Охрана» має забезпечити роботу посту безпеки в 36 дитячих садочках ТОТ Пологівського та Василівського районів Запорізької області. Також 181 мільйон окупаційне «мінобразованія» виділило на організацію постів охорони в 49 школах цих же районів.

«Пости охорони» передбачають наявність бойової зброї, рацій, металодетектора, гумових кийків, газового балончика і ліхтаря та залучення двох охоронців. 

За даними російського «Единого государственного реестра юридических лиц» «Государственное унитарное предприятие «Центр спецназначения «Охрана» зареєстровано у вересні 2022 року в Мелітополі.

Засновником цього підприємства є окупаційна «Военно-гражданская администрация» Запорізької області. Виконуючим обов’язки генерального директора з серпня 2023 року є росіянин Роман Юрьевич Беленко (ІПН 615412161739). На ТОТ Запоріжчини він прибув з Ростовської області, де був засновником чотирьох організацій, що надавали послуги охорони – в Таганрозі, Волгодонську, Новочеркаську та Матвєєвому Кургані.

Контракти підписані «заступником генерального директора з бойової частини» Вадімом Ніколаєвічем Цурканом. Ймовірно, він також прибув з Ростовської області – в 2012 році людина з таким ПІБ керувала МУП «Ніколаєвський ринок» в Таганрозі.

Різниця вартості охоронних послуг в РФ і на ТОТ є відчутною.

В Башкортостані, наприклад, людиногодина охорони сільської школи школи коштує 145 рублів, а в Бердянському районі – 366.

Охорона дитячого садочка в Белгороді коштує 180 рублів людиногодина, а в Мелітополі – 378 рублів.

Журналістам ВВС вдалося поспілкуватися зі співробітником приватної охоронної фірми, який минулого навчального року охороняв дитсадочок в окупованому Михайлівському районі

Чоловік розповів, що вдома в Самарі вони отримували на місяць 35 тисяч рублів, а на захопленій території – по 170 тисяч за держконтрактом. Працювали подобово по дві людини на навчальний заклад.

«Головне – щоб не проґавити вибухівку, не проґавити можливий теракт. У разі чого, оточити територію, прибрати дітей і викликати поліцію. Жили і їли там же, у кімнаті в дитячому садку. Витрачатися на оренду не треба було, як і на купівлю продуктів», – розповідав охоронець. 

Коштів мінобразованія вистачило не тільки на місцеве ГУП. Ще півтора десятки контрактів на охорону шкіл і дитячих садочків укладено з російськими охоронними фірмами.

Чотири контракти на загальну суму 90,7 мільйонів рублів отримала ООО «Частная охранная организация «Спец-групп» (ІПН 7727687727) з м. Ступіно Московської області. За ці кошти московська фірма має забезпечити охорону 28 дитячих садочків в Мелітопольському районі та 7 шкіл в Мелітополі.

Керівником фірми є Александр Ніколаєвіч Разгуляєв (ІПН 370304260130). Цікаво, що Разгуляєв був засновником «Хуторского казачьего общества «Черемушки» 

А атаман «Свято-Михайловского хуторского казачьего общества» Сєргєй Ніколаєвіч Кайдалов є засновником і директором  «ООО «Частная охранная организация «Казачья сотня» (ІПН 3123431718) з Бєлгорода, яке отримало від «Минобразования» замовлення на 88,5 млн. рублів. Охоронятимуть 34 школи Бердянська та Бердянського району. 

Охоронці з “Казачьей сотни”. Фото сайт охоронного підприємства

Охоронці з «Казачьей сотни». Фото сайт охоронного підприємства

«ООО ЧОО Зубр « (ІПН 6321106761) з Москви отримала три контракти на 68,1 мільйон рублів за охорону 23 дитсадочків Бердянська та району, машинобудівного коледжу та ліцея в Бердянську.  

ООО ЧОП Альтаир (ІПН 7702768981) з Москви отримує 42,8 мільйонів рублів за охорону 14 школ Бердянського району та трьох дитсадочків.  

22,7 мільйонів рублів отримає «ООО ОП Технологии безопасности» (ІПН 4401043440) з Костроми. Охоронятимуть 5 закладів середньої спеціальної освіти в Якимівці, Веселому та Мелітополі.

15 млн рублів отримає ООО ЧОП Тамерлан ( ІПН 2465099194) з Красноярська за охорону 6 дитсадочків в Якимівці.

7,3 млн отримає ООО ОО «Пигас» (ІПН 5611027573), яке тільки в травні 2023 року відновило свою діяльність та перереєструвало юридичну адресу з Оренбурзької області до м. Еліста в Калмикії. Цьому охоронному підприємству перерахували кошти за за охорону трьох школ-інтернатів на Мелітопольщині.

***

Воєнізовану охорону школ на ТОТ санкціонував уряд РФ. «Школи на звільнених територіях охоронятимуть озброєні службовці Росгвардії, МВС і спеціально відібраних і ліцензованих ЧОП. У кожній школі на постійній основі перебуватиме щонайменше два охоронці», – цитували Путіна окупаційні медіа ще у 2022 році.

Російські ЗМІ повідомляли, що відправлення озброєних охоронців на ТОТ для захисту шкіл і дитячих садків стало вельми прибутковою справою – нова ніша зацікавила навіть бізнесменів, які раніше працювали у сфері туризму, а в 2022 році наймали охоронців із зарплатою 170 тис. рублів на місяць.