У катівні Нової Каховки за «богоугодність» татуювань на тілі викрадених людей відповідав місцевий «праведник» Олександр Крамаренко

Новини
Олександр Крамаренко, колаборант

У створеній російськими окупантами катівні в будівлі районного відділу поліції в Новій Каховці «богоугодність» татуювань на тілі викрадених людей визначав місцевий «праведник», 57-річний Олександр Крамаренко. Саме його росіяни призначили відповідальним за наявність не «скрєпних» тату, яких бранців під страхом смерті примушували видаляти в антисанітарних умовах.

Про діяльність Олександра Крамаренка в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань розповів Юрій Армаш, військовий медик з Вінницької області, якого більше року окупанти утримували в полоні і катували.

Юрій Армаш підтвердив ЦЖР, що за «богоугодність» або «не богоугодність» татуювань на тілі викрадених людей в катівні Нової Каховки відповідав місцевий мешканець Крамаренко Олександр Ілліч, 18 листопада 1965 р. н. 

«В поліції окупанти насильно вирізали з тіл затриманих цивільних татуювання, які їм не подобались. Деяким видаляли їх ножем, деяким випалювали марганцівкою. Була там людина, яка конкретно цим займалася – такий собі праведник, дядя Саша, дуже «набожний». Він дуже відомий на всю Нову Каховку, зранку йшов до церкви, а після обіду до поліцейського відділку і там знущався над людьми. Хоча він майже завжди був у масці, його всі впізнавали по голосу. Він визначав татуювання, які вважав «небогоугодними» і видаляв їх», – розповів Юрій Армаш.

Про особливий вид катування шляхом видалення «не богоугодних» татуювань у Новій Каховці ЦЖР також розповідав 43-річний Сергій Балан зі звільненої Великої Олександрівки Бериславського району, якого тримали у цій же катівні у 2022 році.

За його словами, у одного з затриманих на плечі окупанти знайшли витатуюваний німецький хрест. Чоловік був чорний від побоїв: на його спині, животі, ногах не було живого місця. Коли росіяни вкотре увірвалися до камери, вони накинулись на нього і наказали: «Как хочешь, но чтобы за один час этого креста не было. Иначе – не хочу вас все расстраивать – пострадает вся камера». 

«Ми знайшли шматок канцелярського ножа, вставили йому ложку в зуби і в’язні почали вирізати у нього наживо квадратний шмат шкіри з тим татуюванням», – згадує Сергій Балан.

«Олександр Крамаренко був найбільш «набожним» серед усіх поліцаїв у катівні в Новій Каховці. Він постійно говорив про Бога, згадував про якісь молитви. Було важко його не запам’ятати», – розповів ЦЖР мешканець Нової Каховки, якого росіяни викрадали в 2022 році.

Про демонстративну «набожність» поліцая Крамаренка ЦЖР підтвердила також Оксана Якубова, директорка Новокаховського ліцею №2 імені Анатолія Бахути, яку росіяни незаконно позбавляли волі в серпні 2022 року. Він був одним із поліцаїв, яких вона бачила під час свого полону.

31 жовтня СБУ заочно повідомила Олександру Крамаренку про нову підозру. Йому інкримінують участь у злочинній організації, колабораційну діяльність, посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, незаконне позбавлення волі людини і катування. Санкція статей передбачає покарання довічним позбавленням волі з конфіскацією майна.

Більше читайте в матеріалі «Він врятував не одне життя». Як військовий медик Юрій Армаш потрапив у полон і допомагав у Новій Каховці українцям, закатованим російськими окупантами.