У Мелітополі окупанти збираются віджати у законних господарів 58 приватних квартир і будинків – адреси

Південь
Деякі з будинків у тимчасово окупованому Мелітополі, квартири в яких росіяни назвали «безхазяйними». Джерело фото: Google Maps. Колаж: investigator.org.ua 

Російські окупанти майже рік і вісім місяців не припиняють експропріацію рухомого і нерухомого майна цивільних, грубо і показово порушуючи Женевську конвенцію, як і всі існуючі норми міжнародного права. 

Згідно паперів, оприлюднених маріонеточною адміністрацією захопленої частини Запоріжжя, у Мелітополі станом на листопад 2023 р. 58 квартир і будинків росіяни “віджали” у законних  господарів, або зроблять це найближчим часом.

Центру журналістських розслідувань проаналізувавши документи окупаційної влади Запорізької області.  

Визнання  бесхазяйним – перший крок для  подальшої експропріації житла, земельних ділянок, промислових чи комерційних приміщень, або ж автомобільного транспорту тощо. З початку окупації так зване Міністерство майнових і земельних відносин Запорізької обл. регулярно публікує списки майна зі статусом “безхазяйне”.

Саме ці документи і стали свого часу підґрунтям спецпроекту Центру журналістських розслідувань “Експропрійовані окупантами будинки і квартири на Запоріжчині”, який фіксує воєнні злочини росіян на ТОТ Півдня України.

Деякі з будинків у тимчасово окупованому Мелітополі, квартири в яких росіяни назвали «безхазяйними». Джерело фото: Google Maps. Колаж: investigator.org.ua

   

Цьогоріч такий перелік окупаційною владою регіону оприлюднювався лише раз, на початку листопада. Серед іншого, зокрема, до нього увійшли 58 адрес приватних квартир та будинків у Мелітополі. Наводимо повний список, на думку окупантів, бесхазяйного житла:

житло Мелитополь

Половина з переліку – багатоквартирні будинки, переважно, в центральній частині Мелітополя, як елітні, в тому числі і новобудови, так є серед них і гуртожитки. 

Окремо можна виділити п’ятиповерхівки по вул.Гвардійській, які розташовані в Авіамістечку – районі на північному заході міста, що примикає до аеродрому. Летовище російська армія використовує як військову базу, а отже, квартири поруч можуть бути заселені офіцерами, солдатами, або технічним персоналом.  У переліку від 3 листопада 2023 р. таких квартири по дві у будинках №21 і №27. 

Аеродром тимчасово окупованого Мелітополя і р-н «Авіамістечко». 04.11.2023 р. Джерело фото: супутник Sentinel-2

Якщо у списку так званого безхазяйного майна зустріли адресу  домівки, напишіть до редакції на пошту [email protected], або у телеграм-бот @crimea_investigatorbotі, і  розкажіть свою історію всьому світу. 

Щодо правового поля, то у такому випадку варто подати відповідну заяву до поліції (зателефонувати). Це дозволить встановити юридично факт мародерства.

Також необхідно почати збирати доказову базу: свідчення сусідів, будь-які відео/фото-фіксації. Звичайно, якщо це  безпечно.

Аналогічне звернення слід залишити на спеціальному сайті Офісу Генпрокурора для фіксації воєнних злочинів https://warcrimes.gov.ua/ 

Замовчування фактів мародерства та експропріації не дозволять отримати компенсацію від держави. Майнові збитки від таких дій окупантів та колаборантів  визначаються порядком, ухваленим Урядом.