Законопроєкт Зеленського про громадянство не враховує реалій на окупованих територіях – ZMINA

Новини
паспорта
Фото: ТАСС

Пропозиція позбавляти громадянства українців, які добровільно отримали громадянство держави-агресора, у поданому до Верховної Ради новому законопроєкті президента Володимира Зеленського не враховує реалій, у яких перебувають мешканці окупованих територій, зокрема атмосфери примусу та тиску.

Таку думку висловила правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк.

За її словами, законопроєкт не дає чіткого розуміння, як саме визначатимуть добровільність набуття такого громадянства, наприклад, для громадян на окупованих територіях.

«За першого ж погляду на підстави для втрати громадянства в законопроєкті виникає низка питань. Наприклад, щодо добровільного набуття громадянства держави-агресора. Запропонована норма не враховує реалій на окупованих територіях, зокрема атмосфери примусу та створення РФ умов, за яких на цих територіях без російського паспорта люди обмежуються в доступі роботи, а отже можливості себе забезпечити, соціальних послуг, освіти, медичних послуг тощо. В таких умовах рішення набути громадянство РФ навряд чи можна назвати добровільним», – сказала Синюк.

Водночас, зауважила вона, законопроєкт презюмує, що всі випадки звернення щодо набуття громадянства вважатимуться добровільними. Тож не враховується, що такі звернення можуть відбуватися під примусом.

Вона також звернула увагу, що законопроєкт пропонує як підставу для втрати громадянства підписання контракту та участь у збройній агресії проти України, без розрізнення, чи була така участь добровільною, без примусу. Однак відомо, що РФ примусово мобілізовує українців на окупованих територіях.

«Ускладнює ситуацію й те, що РФ наразі використовує тактику примусу до підписання контракту щодо жителів окупованих територій для приховування злочину примусової мобілізації», – наголосила експертка.

22 січня 2024 року президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт №10425 «Про деякі питання у сфері міграції щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України». За його словами, ця ініціатива покликана спростити набуття громадянства України для іноземців і насамперед спрямована на етнічних українців, їхніх нащадків та іноземних добровольців.

Документ пропонує перелік країн, громадяни яких мають право на спрощене отримання українського громадянства: Австрія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія та Північна Ірландія, Греція, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Кіпр, Норвегія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція, Швейцарія та Японія.

Водночас законопроєкт визначає нові підстави для втрати громадянства. Так, однією з підстав втрати громадянства України може стати добровільне набуття громадянином України громадянства держави, визнаної Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом.