Прокуратура АРК скерувала до суду справу Дмитра Кроткова, кримського протоієрєя, фігуранта розслідування ЦЖР

Новини
Дмитро Кротков (ліворуч). Фото з соцмереж

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м.Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо протоієрея Сімферопольської та Кримської єпархії УПЦ (МП). За інформацією Центру журналістських розслідувань підозрюваний – Дмитро Кротков, фігурант розслідування «Грантоїди Фонду Путіна 2: орденоносний піп, фейковий снайпер і волонтери-яструби». Його обвинувачено у пособництві державі-агресору.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

Як писав Центр журналістських розслідувань, 44-річний сімферополець Дмитро Юрійович Кротков, настоятель храму при главку МНС Росії у Криму керує «Спеціальним гуманітарним центром Кримської митрополії», створеним в квітні 2023 року «для допомоги нужденним у зоні СВО та біженцям». 

У «Кримській єпархії Московського патріархату» Кротков очолює військовий відділ із взаємодії зі Збройними силами, правоохоронними органами, кримінально-виправними закладами, МНС та іншими силовими структурами РФ у Криму. 

За матеріалами справи, у період 2022-2023 років Кротков, як настоятель церкви в Сімферополі, організував та провів у ній низку «зборів» для потреб військових формувань Міноборони РФ: засобів захисту, маскувальних сіток, екіпірування, опалювальних приладів тощо.

“У подальшому ним спільно з працівниками зазначеного центру здійснено понад сто поїздок з «гуманітарною допомогою» на тимчасово окуповані території Донецької, Херсонської та Запорізької областей, у ході яких військовослужбовцям ЗС РФ передавались зібрані матеріальні ресурси. Також «священник» систематично організовує релігійні заходи у Криму, де просуває проросійські наративи та закликає кримчан підтримувати збройну агресію проти України”, – повідомили в прокуратурі.

Кротков має медалі «За захист Криму» від Сергія Аксенова, «За повернення Криму» та «За віру і служіння Вітчизні» від Міноборони РФ, «За бойові заслуги» від «ПДВ-ДШБ ЛНР», «За сприяння» від Ради ветеранів підрозділів спецпризначення, медаль від МНС РФ «Учасник надзвичайних гуманітарних операцій», знак прикордонної служби ФСБ Балаклави. А замість скуф’ї Кротков може надягти червоний берет, бо він ще й почесний член «Братства крапових беретів – Беркут».

Дії Дмитра Кроткова кваліфіковано як пособництво державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України). Санкція статті передбачає до 12 років ув’язнення.

Нагадаємо:

  • У серпні 2023 року Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя повідомила про підозру у колабораційній діяльності  керівниці виконавчого комітету російської громадської організації «Народний фронт у Криму» Аллі Вертинській. Вони збирають гроші на російську армію.
  • До суду скеровано обвинувальний акт стосовно кримського «z-блогера» та «волонтера», який підтримує РФ і збирає кошти на війну проти України, Олександра Таліпова. 
  • В жовтні Прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополя повідомила про підозру в «пособництві державі-агресору» (ч. 1 ст. 111-2 КК України) керівнику російського об’єднання на території тимчасово окупованого півострова «Буханка za ленточку» про підозру в пособництві державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України). Він збирав кошти та готував автомобілі для російської армії.