П’ятьом чиновникам Міноборони повідомлено про підозру в розкраданні 34 мільйонів

Корупція

Головна військова прокуратура направила до суду обвинувальні акти щодо п’ятьох колишніх і діючих чиновників Міністерства оборони та двох службових осіб комерційного підприємства, які заподіяли шкоду відомству на суму понад 34 млн гривень.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу ГПУ.

Відзначається, що при здійсненні в 2014-2015 роках державних закупівель касок і бронежилетів для потреб Збройних Сил України відбулося розкрадання держкоштів в особливо великих розмірах.

Підозрювані, виконуючи (кожен в різний час) обов’язки директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони і начальника фінансового управління Департаменту, підписали ряд договорів про постачання касок і бронежилетів для потреб армії за ціною з ПДВ.

Чиновники зробили це всупереч вимогам законодавства про звільнення на період проведення АТО від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання спецзасобів індивідуального захисту для потреб ЗСУ.

Таким чином, Міноборони незаконно оплатило на рахунок підприємства-постачальника 32,6 млн гривень у вигляді податку на додану вартість. Крім того, додатковими угодами була безпідставно збільшена ціна поставлених касок і бронежилетів, що призвело до зайвих витрат міністерства на загальну суму понад 1,5 млн гривень.

Колишнім і нинішнім керівникам Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.367 (службова недбалість) і ч.2 ст.425 (недбале ставлення до військової служби) КК України.

Також повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах), директору і головному бухгалтеру підприємства-постачальника, які привласнили кошти Міноборони на суму 34,1 млн гривень .

Обвинувальні акти щодо всіх зазначених осіб направлено до суду. З метою забезпечення відшкодування збитків накладено арешт на майно обвинувачених.