НАБУ розслідує понад 100 виробництв по корупції на держпідприємствах

Корупція

Серед майже 400 кримінальних проваджень, розслідування яких здійснюють детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), понад 100 стосуються корупції на державних підприємствах.

При цьому більшість злочинів пов’язано з розкраданням майна та коштів підприємств, закупівлею товарів і послуг за завищеними цінами, постачанням продукції через посередників за цінами, значно нижчими за ринкові, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію НАБУ.

«У полі зору НАБУ – близько 50 держпідприємств, більшість із яких за розміром активів входять до топ-100 державних компаній за версією Міністерства економічного розвитку та торгівлі України. За попередніми оцінками, сумарні збитки, завдані цим підприємствам внаслідок кримінальних корупційних правопорушень, перевищують 20 млрд. грн.», – зазначили у відомстві.

Як вказується, станом на 30 червня детективи НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) направили до суду 32 справи по корупції на держпідприємствах. Сукупний розмір предмета злочину в цих справах сягає 2,4 млрд. грн. Найчастіше детективи виявляють випадки корупції на підприємствах паливно-енергетичного, військово-промислового, аграрно-промислового комплексів та транспортної галузі.

«Більшість корупційних злочинів на підприємствах державної та комунальної власності відбуваються за участю керівного складу. Причинами протизаконних дій топ-менеджерів ДП є комплекс безкарності, прогалини у законодавстві, які ускладнюють доведення складу економічних злочинів, а також недосконалий процес призначення на керівні посади», – відзначають в НАБУ.

З-поміж понад 200 осіб, яких НАБУ підозрює у корупції, кожен шостий є керівником державного або комунального підприємства.

Фото: nabu.gov.ua