Партія Тимошенко записувала внески на свій рахунок на підставних донорів – Bihus.info

Корупція

Внески, які впродовж другого півріччя 2018 року надходили на рахунку партії «Батьківщина», робилися через підставних осіб. Зокрема мова йде про мільйони гривень, які десятки українців з невеликих міст та селищ жертвували партії Тимошенко по 150 і більше тисяч гривень.

Про це йдеться в сюжеті «Наші гроші з Денисом Бігусом», передає Центр журналістських розслідувань.

Оскільки політичні партії, що представлені у Верховній Раді, отримують державне фінансування, вони зобов’язані щоквартально та щорічно заповнювати фінансові звіти, де окрім інформації про власне гроші з бюджету, має оприлюднюватися і інформація про кошти, що надійшли від фізичних та юридичних осіб. У другому півріччі 2018 року, коли стартувала активна фаза передвиборчої агітації лідера «Батьківщини» та кандидатки в президенти Юлії Тимошенко, внески на рахунок її партії різко зросли. Зокрема у звіті зазначається, що громадяни з невеликих міст та селищ жертвували «Батьківщині» від 150 до більше тисячі гривень.

Зокрема журналісти з’ясували, що серед найбільших донорів «Батьківщини» є касирка супермаркету у передмісті Києва, безробітний мешканець Сум, його землячка, яка працює на автомийці і фіктивне підприємство, що записане на методистку з дитячого садочку в Умані. Більшість опитаних «спонсорів» вперше почули від журналістів про свої пожертви, що вказує на використання партією персональних даних українців з метою легалізації коштів, отриманих невідомим шляхом.

Одна з жертводавців з Кіровоградщини, яка працює майстром манікюру і нібито внесла на рахунок «Батьківщини» майже 150 тисяч гривень зізналася, що зробити це її «попросила» певна людина з місцевого осередку партії, яка в свій час допомогла жінці з лікуванням доньки.

Нещодавно Державне бюро розслідувань відкрило провадження щодо можливої легалізації коштів партією «Батьківщина». Рішення прийняли після скарги юристів проекту «Тисни». У 2017 році журналісти Bihus.info виявили у звіті партії суттєві невідповідності між звітом і реальними внесками, що здійснювали донори ВО «Батьківщина». Згідно зі звітами 2016-2017 років, партія нібито отримувала по декілька тисяч гривень від пенсіонерів, які розповідали, що насправді перераховували по 2, 4 чи 10 гривень.

13 лютого «Центр протидії корупції» (ЦПК) направив звернення до Луценка з вимогою порушити кримінальне провадження за фактами можливого незаконного збагачення Тимошенко. Юристи організації виявили дані, що свідчать про приховані витрати на послуги лобістів США.

Тимошенко заявила, що контракт з американськими лобістами уклали без її відома й у квітні 2018 року вона звернулася до найнятої компанії з повідомленням про неможливість співпраці.