У Запоріжжі шукають підрядників на завершення реконструкції палацу дитячої творчості, яку з 2021 року вела компанія, пов’язана з Ростиславом Шурмою

Корупція
Палац дитячої і юнацької творчості у Запоріжжі

Департамент освіти і науки Запорізької міської ради шукає підрядника, який за 24,7 мільйонів гривень завершить реконструкцію Палацу дитячої і юнацької творчості у Запоріжжі, на неї раніше вже було виділено 69,2 млн.грн. Підрядником у 2021 році було визначено ТОВ  “Геос-УКБ”, яке пов’язували з Ростиславом Шурмою, нинішнім заступником керівника Офісу президента. 

Оголошення про закупівлю опубліковане в системі Prozorro, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Департамент освіти і науки Запорізької міської ради оголосив закупівлю завершальних будівельних робіт по проєкту “Реконструкція будівлі міського Палацу дитячої та юнацької творчості за адресою: пл. Леніна,1 в м. Запоріжжя (коригування)» на суму 24,7 мільйонів гривень

Джерело фінансування – кошти місцевого бюджету та субвенції з державного бюджету у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України .

Від переможця тендеру очікують, що до 15 грудня 2024 року він замінить частину труб водопроводу і каналізації, почистить радіатори; проведе монтаж пожежної сигналізації, електроосвітлення, електрообладнання та блискавкозахисту, виконає внутрішнє опорядження стін та ремонтні роботи (розбирання цегляних та улаштування гіпсокартонних стін) будівництво пандусу, ремонт балкону, благоустрій прилеглої території та облаштування глухої огорожі.

За інформацією Запорізької ОВА, реконструкція об’єкту стартувала влітку 2021 році за кошти ЄІБ (49,6 млн грн) та міського бюджету Запоріжжя (19 млн грн). Підряд отримало ТОВ “Геос-УКБ”, яке взялося реконструювати палац дитячої творчості до кінця 2022 року. 

За даними видання  “Наші гроші. Запоріжжя”, ця київська компанія була  пов’язана з колишніми керівниками комбінату “Запоріжсталь” Ростиславом Шурмою (нині – заступник глави Офісу президента України) та Русланом Божком

Останній є співвласником ТОВ “Грін Енерджі Токмак” і ТОВ “Грандпауер ЛЛС”, які фігурували в скандалі із братом Ростислава Шурми – Олегом Шурмою щодо отримання коштів від ДП “Гарантований покупець” за вироблену сонячними електростанціями електроенергію на окупованій території.

До січня 2022 року  “Геос-УКБ” на отримані 13 мільйонів гривень зробило утеплення та декоративне оздоблення фасаду, замінити вікна, частково замінити тепло- та електромережі, системи водопостачання і водовідведення.

Палац дитячої і юнацької творчості у Запоріжжі

Після повномасштабного вторгнення РФ план виконання та фінансування робіт було кілька разів відкориговано. Зокрема, завершення реконструкції Палацу дитячої та юнацької творчості відтерміновано до 2024 року.  

8 грудня 2023 року начальник Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко під час пресконференції заявив: “Підрядник, який виконує проєкт відновлення Міського палацу дитячої та юнацької творчості в місті Запоріжжя, мав наміри на підписання актів з роботами, яких не існує. Попереджаю всіх замовників та керівників підрядних організацій – прийшов час покласти край цій практиці, яка складалася роками”.

Одразу після цього, 12 грудня, між замовником і підрядником було підписано додаткову угоду, згідно з якою план фінансування реконструкції палацу знову було змінено таким чином:  у 2021 році – 13,09 мільйона гривень, у 2022 – 9,2 млн, у 2023 році – 38,6 млн, у 2024 – 0,3 млн гривень.

Кінцевий строк подання тендерних пропозицій на завершальні роботи – 25 грудня 2023 року. Тим часом 20 грудня замовник визнав тендерну документацію недійсною і вніс зміни.

У липні 2023 року Консультативна рада Запорізької ОДА ухвалила рішення щодо внесення Палацу дитячої творчості до Переліку об’єктів культурної спадщини Запорізької області.