Міноборони повернули майже 1,5 мільярда після розірвання збиткового контракту на боєприпаси для ЗСУ

Корупція
война
Українські військові випускають снаряд із гаубиці FH-70 на лінії фронту Фото: Gleb Garanich / Reuters / Forum

Правоохоронці забезпечили відшкодування Міністерству оборони завданих злочином майже 1,5 мільярда гривень збитків.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

«Завдяки злагодженим діям прокурорів Офісу Генпрокурора та слідчих, а також за сприяння Міністерства оборони України під час досудового розслідування в січні 2024 року розірвано збитковий державний контракт зі спецекспортером на придбання партії артилерійських снарядів для ЗСУ. Грошові кошти в сумі 35 млн євро, що в еквіваленті становить майже 1,5 млрд грн, вже повернуто компанією-нерезидентом на рахунки Міністерства оборони України», – йдеться у повідомленні.

В ОГП пояснили, що йдеться про договір, який у грудні 2022 року підписав підозрюваний – керівник одного з Головних управлінь Міноборони.

Зі свого боку, міністр оборони Рустем Умєров, коментуючи повернення до держбюджету майже 1,5 млрд грн, які намагалися вкрасти на закупівлі артснарядів для ЗСУ, наголосив, що важливо не лише знаходити винних у зловживаннях, а й повертати втрачене.

«Це зміни, про які ми попереджали. Важливо не лише знаходити винних у зловживаннях, а й повертати втрачене. Працюємо далі», — наголосив міністр.

У грудні 2023 року Служба безпеки України у взаємодії та за сприяння міністра оборони Рустема Умєрова ліквідувала корупційну схему закупівлі боєприпасів для ЗСУ майже на 1,5 млрд гривень.

До оборудки був причетний начальник Головного управління МОУ з організації виробництва боєприпасів і будівництва споруд спеціального призначення. Він уклав додаткову угоду до державного контракту з компанією-посередником на поставку артснарядів за завищеними цінами.

Агенція оборонних закупівель Міноборони згодом уклала вигідніший контракт на постачання цих самих артснарядів із цим самим виробником. Новий договір передбачав придбання боєприпасів напряму від виробника.

Та попри новий контракт фігурант безпідставно продовжив дію попередньої угоди з підприємством-спецекспортером. На рахунки афілійованої іноземної фірми-посередника були переказані майже 1,5 млрд гривень, що на 30% перевищило вартість продукції за прямим договором із виробником.

Підозрюваному інкриміновано перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань (ч. 2 ст. 114-1 КК України).

Шевченківський районний суд міста Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави до 19 лютого.

  • Міністерство оборони заявило, що закупівлі продуктів для війська намагаються зірвати: відомство звернулося до правоохоронних органів із заявою про вчинене кримінальне правопорушення.