Військовослужбовців або громадян РФ не можна допускати до лав миротворців ООН на Донбасі – МЗС

Донбас

Військовослужбовці або громадяни країни-агресора РФ не повинні потрапити до лав миротворців ООН на Донбасі.

Про це повідомляє прес-служба МЗС, передає Центр журналістських розслідувань.

«Вважаємо, що розгортання миротворчої операції ООН може сприяти відновленню миру і безпеки на Сході України. У зв’язку з цим звертаємо увагу на те, що ще в березні 2015 року президент України Петро Порошенко офіційно направив Генеральному секретарю ООН і голові Ради Безпеки ООН звернення про розгортання на території нашої держави миротворчої операції під егідою ООН. Цей лист був розповсюджено 2 квітня 2015 роки як офіційний документ Ради безпеки ООН. Відповідна ініціатива г Ави держави була підтримана РНБО і Верховною Радою України», – нагадали українські дипломати.

На їхню думку, така операція повинна була б забезпечити тривалий мир в Донецькій і Луганській областях на базі Мінських домовленостей і норм Статуту ООН з одночасним посиленням присутності Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ.

У міністерстві також підкреслили той факт, що Росія саботувала пропозиції України, а в червні 2016 року стверджувала, що Україна не зверталася до Ради безпеки ООН.

«Україна завжди відстоювала чітку позицію про те, що будь-яка міжнародна миротворчу присутність має бути введені за згодою і після вичерпних консультацій з українською стороною, передбачати виведення всіх окупаційних військ і найманців, а також їх зброї з території України і забезпечувати надійний контроль українсько-російського кордону для запобігання потрапляння російських військових, зброї, техніки та найманців на територію України», – відзначили в МЗС.

«В рівній мірі не може йти мови про отримання згоди на проведення операції з підтримання миру (ОПМ) від незаконних збройних формувань, які діють на території ОРДЛО за підтримки, фінансування і матеріально-технічному забезпеченні з боку РФ», – додали в прес-службі МЗС України.

У дипвідомством вважають заяву Путіна черговою спробою Росії представити власну агресію внутрішньоукраїнських конфліктом, що спотворить ідею ОПМ і не послужить досягненню головної мети – встановлення стійкого миру в Донбасі і відновлення територіальної цілісності України.

«У той же час, Україна як послідовний прихильник ініціативи розгортання миротворчої операції ООН на Донбасі, готова опрацьовувати це питання. У зв’язку з цим постпредства України в Нью-Йорку дано доручення провести відповідні консультації з делегаціями в РБ ООН», – розповіли дипломати.

Співробітники відомства також наголосили на необхідності дотримання російсько-окупаційними військами режиму припинення вогню в Донбасі.

«Вважаємо також, що неухильне дотримання російською стороною стійкого і повного режиму припинення вогню, оголошеного в кінці серпня в зв’язку з початком навчального року, має створити сприятливий грунт для початку діалогу з метою розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі», – додали вони.

Напередодні представник президента України у Верховній Раді, народний депутат фракції БПП Ірина Луценко заявила про те, що підготовка проекту закону про реінтеграцію окупованих територій Донбасу практично завершена, обговорюється тільки питання введення в регіон миротворчої місії.

За її словами, експертами та фахівцями обговорюються різні варіанти формату місії. Миротворці, як вказала Луценко, повинні стояти на всій окупованій території сходу України, в «сірій зоні» і на неконтрольованому України ділянці українсько-російського кордону.

Президент РФ Володимир Путін на прес-конференції за підсумками саміту БРІКС заявив про те, що допускає присутність миротворців ООН в Донбасі. Але мова може йти «тільки про функції забезпечення безпеки співробітників ОБСЄ». А самі миротворчі сили «повинні знаходитися на лінії розмежування, і ні на яких інших територіях».