Фірмі Близнюків додали майже 17 мільйонів на комплекс з ковзанкою у Краматорську

Донбас

З коштами, наданими ТОВ “БК Крамміськбуд” на додаткові будівельні роботи, вартість реконструкції фізкультурного комплексу із будівництвом ковзанки у Краматорську зросла до 83,3 млн гривень.

19 серпня департаментом капітального будівництва Донецької облдержадміністрації в результаті переговорної процедури додатково виділено 16,9 мільйонів гривень фірмі ТОВ “БК Крамміськбуд” на реконструкцію фізкультурно-оздоровчого комплексу із будівництвом ковзанки у Краматорську, передає Центр журналістських розслідувань.

В обґрунтуванні йдеться про необхідність проведення додаткових будівельних робіт, не зазначених у початковому проекті кошторисом у 54 мільйон гривень.

У грудні 2016 року «БК Краміськбуд» виграла тендер на будівництво льодової арени за 54 мільйона гривень. Пізніше, як значиться в обґрунтуванні переговорної процедури, підрядник, здійснюючи будівельні роботи на об’єкті, зіткнувся з недоліками проекту реконструкції. Посилаючись на свій “досвід з монтажу аналогічних споруд”, фірма запропонувала змінити проектне рішення “щодо застосування металевих конструкцій споруди та комунікацій до холодильного обладнання”.

Замовник проекту – КП «Міст» розглянув цю пропозицію і погодив її. Вартість додаткових робіт в частині нових проектних рішень складає майже 17 мільйонів гривень, а загальна кошторис об”єкту – 83 млн. 372,5 тис. гривень.

Будівництво споруди з ковзанкою у Краматорську, серпень 2017 р. Фото: Вікторія Рощина

Нові роботи, що передбачені у відкоригованому проекті, зазначаються продовженням робіт, які технологічно пов`язані з вже виконаними, і становлять невід`ємну частину реконструкції комплексу.

Тож, як наслідок департамент капбудівництва уклав додатковий договір з діючою підрядною організацією, а оскільки сума додаткової угоди не перевищувала половину суми основного контракту, то відбулося це без тендеру – на підставі переговорної процедури.

У квітні 2017 року глава Донецької ОДА Павло Жебрівський запевняв, що реконструкція комплексу із ковзанкою на 430 місць, двома тенісними кортами, дитячим майданчиком і паркінгом буде завершена до вересня поточного року.

За даними Єдиного держреєстру, кінцевими бенефіціарами  ТОВ «БК Крамміськбуд» є Людмила Ульященко та Олена Близнюк (невістка Анатолія Близнюка, екс-міністра ЖКХ в уряді Миколи Азарова та колишнього нардепа-регіонала). Засновниками ТОВ вказані мешканці краматорська Олександр Морозов і Станіслав Русаненко та ТОВ “Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів Укрмашінвест”. До лютого 2014 року засновником БК Крамміськбуд був народний депутат з фракції “Блок Петра Порошенко” Максим Єфімов. Він же раніше був співвласником і КУА “Укрмашінвест”,  а нині її бенефіціарами зареєстровані ті ж  Олена Близнюк та Людмила Ульященко.