Рада продовжила дію закону про особливий статус Донбасу в разі виведення військ

Донбас

Верховна Рада схвалила президентський законопроект «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей».

Законопроект №7164 в цілому підтримали – 229 депутатів, передає Центр журналістських розслідувань.

Фракція «Блок Петра Порошенко» дала за закон 122 голоси (з 138 депутатів), «Народний фронт» – 59 (з 81), «Опозиційний блок» – 9 (з 43), «Самопоміч» – 1 (з 26), « радикальна партія »- 1 (з 20),« Батьківщина »- 0 (з 20), група» Відродження “- 19 (з 26), група» Воля народу “- 8 (з 19), позафракційні – 10 (з 49) .

Рада не змогла розглянути цей законопроект 5 жовтня, оскільки депутати з фракції «Самопоміч» заблокували президію парламенту.

Закон продовжує на один рік дію закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей», прийнятий у вересні 2014 року і дія якого закінчується в жовтні 2017 року.

Доопрацьований законопроект містить пункт, яким уточнюються умови пролонгації особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей:

«Встановити, що, відповідно до статті 10 закону України» Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей», особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей вступає в силу виключно після виконання всіх умов, викладених в статті 10 зазначеного закону, зокрема, в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України».