Херсонський журналіст отримав п’ять років в’язниці за роботу на терористів «ДНР» і службу в угрупованні «Сомалі»

Донбас

Херсонського журналіста, що став військовим кореспондентом сепаратистських інтернет-видань суд визнав винним у скоєні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 260 Кримінального кодексу України й засудив за участь в незаконному збройному формуванні «Сомалі».

Про це повідомляє прес-центру СБУ, пише Центр журналістських розслідувань.

Правоохоронці встановили, що журналіст кількох херсонських місцевих газет у травні 2014 року приєднався до терористів. Він став військовим кореспондентом сепаратистських Інтернет-видань «Политнавигатор» та «Русская весна». Пропагандист опублікував низку антиукраїнських матеріалів, спрямованих на дискредитацію діючої влади та зрив мобілізації, не визнавав територіальну цілісність України. У своїх текстах він також повністю підтримував проросійську ідеологію.

Оперативники спецслужби задокументували, що з жовтня 2014 до березня 2015 року зловмисник перебував у складі незаконного збройного формування «Сомалі». Він неодноразово здійснював збройні напади на підрозділи сил антитерористичної операції та правоохоронців, після чого знову повернувся до пропагандистської антиукраїнської діяльності. Чоловік неодноразово виїжджав до Росії та тимчасово анексованого Криму для отримання інструкції від кураторів антиукраїнських інформаційних кампаній.

У рамках відкритого кримінального провадження правоохоронці затримали пропагандиста у червні 2017 року при спробі в’їзду до країни через Харківську область.

Під час досудового слідства зловмисник надав покази щодо контактів з представниками колишньої влади, відповідальними за організацію та фінансування антиукраїнських інформаційних кампаній.

Рішенням суду пропагандиста визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 260 Кримінального кодексу України та засуджено до п’яти років позбавлення волі.

За інформацією Політнавігатора, мова йде про їх співробітника Юрія Ковальчука. 34-річний уродженець Нової Каховки, за інформацією видання, «покинув рідне місто для висвітлення подій в Донецькій і Луганській областях (згодом стали територією Донецької і Луганської Народних Республік). З зазначеного часу журналіст в якості кореспондента співпрацював з низкою російських видань, таких як «Політнавігатор», «Руська правда», «Антифашист». Тривалий час Ковальчук проживав і працював в Луганську, отримав громадянство Луганській Народної Республіки».

З весни 2016-ого року Ковальчук також був співробітником видання «Республіканська правда», згодом перейменованого в «Луганський телеграф».

«У червні 2017-ого року журналіст спробував відвідати Україну, щоб провідати залишилася в Новій Каховці важко хвору матір. Після нетривалого візиту, при спробі виїхати з України (Харківська область) в Російську Федерацію був затриманий російськими прикордонниками поза офіційним пунктом пропуску. Після чого, за словами родичів, був переданий українській Державній прикордонній службі. Останні, в свою чергу, передали його СБУ. Херсонський міський суд визнав винним 34-річного журналіста, громадянина ЛНР Юрія Ковальчука в скоєнні злочину за частиною 2 статті 260 Кримінального кодексу України (« створення не передбачених законом України збройних формувань або участь в них ») і засудили його до 5 років позбавлення волі» , – пише видання.

Свою провину підсудний повністю визнав.