Реінтеграція Донбасу: Рада визнала РФ країною-агресором і окупантом частини територій

Донбас

Верховна Рада ухвалила президентський законопроект «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях»: закон визначає Росію як державу-агресора і вводить поняття російської окупаційної адміністрації в Донецькій і Луганській областях.

Законопроект №7163 у другому читанні та в цілому підтримали 280 депутатів, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на ZN.uа.

Відповідно до закону, тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях «визнаються частини території України, в межах яких збройні формування Російської Федерації і окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили і здійснюють загальний ефективний контроль». Межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій тимчасово окупованих в Донецькій і Луганській областях, визначаються Президентом України за поданням Міністерства оборони України, підготовленим на основі пропозицій Генерального штабу Збройних сил України.

Дії окупаційної адміністрації є незаконними, а її акти не тягнуть жодних правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження або смерті особи на тимчасово окупованих територіях.

Закон підтверджує »невіддільне суверенне право України на відновлення та збереження її територіальної цілісності в межах міжнародно визнаного державного кордону, включаючи територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя«.

«Правовою підставою для відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації і відновлення територіальної цілісності України є Конституція України, законодавство України та стаття 51 Статуту Організації Об’єднаних Націй», – йдеться в документі.

Відповідно до закону, для контролю над операцією по відображенню російської збройної агресії створюється Об’єднаний оперативний штаб Збройних сил України.

Рада прийняла цей законопроект в першому читанні 6 жовтня. До другого читання було подано 673 поправки, з них 374 були відхилені.

До другого читання із законопроекту були виключені посилання на Мінські угоди.

У закон внесли норму про те, що «дата початку окупації частини території України, зокрема Автономної Республіки Крим та міста Севастополя визначається законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», де датою початку тимчасової окупації є 20 лютого 2014 року.

Таким чином, ця дата 20 лютого 2014 року, є і датою окупації Луганської та Донецької областей.

Громадські правозахисні та гуманітарні організації занепокоєні змістом окремих положень та процедурою розгляду проекту закону «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» (реєстр.7163). Проект закону 7163 був визначений Президентом України як невідкладний та прийнятий Верховною Радою у другому читанні.

Відповідно до пояснювальної записки, законопроект має на меті створення нової правової основи для вирішення завдання з відсічі ворожій агресії Російської Федерації на Донбасі, а у перспективі — для відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаного кордону.

Раніше правозахисники закликали Верховну Раду України повернути законопроект 7163 головному комітету на доопрацювання з наступним поданням на повторне друге читання з метою проведення повноцінного процесу розгляду тексту законопроекту із залученням представників громадянського суспільства, правозахисних, гуманітарних організацій та агентств ООН.