Член збірної РФ зі стрільби в 2014-му воював проти України в ПВК Вагнера – СБУ

Донбас

Дворазовий чемпіон Росії в дуельної стрільбі з рушниці Олександр Залічев причетний до терористичної діяльності на Донбасі: в 2014 році він був снайпером в підконтрольній Кремлю приватної військової компанії під керівництвом Дмитра «Вагнера» ​​Уткіна.

Про це заявив керівник апарату глави Служби безпеки України Ігор Гуськов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Встановлено, що одним з найманців «Вагнера» був Залічев Олександр Борисович, який проходив службу на посаді снайпера. З аналізу відкритих джерел є інформація, що він був дворазовим чемпіоном Росії, а також, підкреслюю, членом збірної Росії з тактичної стрільби як мінімум в 2014-2016 роках», – сказав представник СБУ.

Також про це йдеться в листа глави Служби Василя Грицака міністру спорту Ігорю Жданову, яке датоване 31 січня. У зверненні він просить передати докази по Залічеву спортивним федераціям країн-партнерів. За словами Гуськова, у СБУ є персональні дані майже 2000 російських найманців ПВК.

 

ПВК Вагнера – неформальна військова організація, яка бере участь в бойових діях в різних гарячих точках планети, де є інтерес російської влади, в тому числі на Донбасі і в Сирії. Незважаючи на те, що бойовики Вагнера формально не мають відношення до жодної офіційної силовій структурі РФ, за свою «роботу» вони отримували бойові ордени та медалі. Командир підрозділу – підполковник запасу Дмитро «Вагнер» Уткін.

7 жовтня 2017 року СБУ надала нові докази участі ПВК у війні в Донбасі, дані про особливості комплектування і фінансування угруповання, і відомості про ще більш ніж 150 найманців, які воюють в Сирії. Були опубліковані записи телефонних розмов Уткіна і ватажка бойовиків ЛНР Ігоря Плотницького, що доводять їх причетність до обстрілу українського Іл-76 в 2014 році в Луганську і участь в боях в Донбасі. Пізніше було оприлюднено аудіо з-під Дебальцеве.