Луценко передав Туреччини список суден, що заходять в закриті порти Криму

Крим
Фото: Twitter Andrii Sybiha

Генеральний прокурор України Юрій Луценко під час зустрічі в Анкарі з заступником міністра юстиції Туреччини Білялом Учером передав турецькій стороні список суден-порушників, які заходять в закриті українською владою порти окупованого Криму.

Про це повідомив у мікроблозі в Twitter посол України в Туреччині Андрій Сибіга, передає Центр журналістських розслідувань.

«Перелік суден-порушників, які заходять в порти окупованого Криму, переданий турецькій стороні», – написав Сибіга.

Як повідомила прес-секретар Генпрокурора України Лариса Сарган, Юрій Луценко також обговорив з Білялом Учером питання, що стосуються порушення Росією норм міжнародного морського права.

«Сторони обговорили правову взаємодію і співпрацю щодо запобігання та припинення постійних порушень Росією норм міжнародного морського права. Юрій Луценко наголосив, що будівництво Керченського мосту Російською Федерацією – країною-агресором – є незаконним, обмежує судноплавство і негативно впливає на екологію Чорноморського регіону», – написала Сарган на своїй сторінці в Facebook.

Також вона повідомила, що в ході робочого візиту до Туреччини Генпрокурор України зустрівся з головним прокурором Анкари Юкселем Коджаманом.

«Тема розмови – протидія тероризму та екстремізму; активізація взаємодії з питань правової допомоги, взаємодія на рівні регіональних прокуратур України та Туреччини, незаконні морські зв’язки із окупованим Кримом», – зазначила Сарган.

Генпрокурор України Юрій Луценко знаходиться в Туреччині з робочим візитом. До складу української делегації також входить Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, прокурор Автономної Республік Крим Гюндуз Мамедов.

Як повідомлялося, в липні 2014 року Україна офіційно закрила порти Криму для міжнародного судноплавства. Крім того, в Кримінальний кодекс України внесена стаття 332-1 про порушення правил в’їзду на тимчасово окуповану територію України. Згідно з цим законодавчим актом, члени екіпажу судна, що прибувають на його борту в Крим, потрапляють під адміністративну та кримінальну відповідальність перед Україною за незаконний груповий перетин кордону та порушення порядку в’їзду на окуповану територію.

Прокуратура АРК відкрила кримінальні провадження і розслідує понад 600 фактів незаконних заходів суден в закриті Україною порти окупованого Криму.

За інформацією Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, в серпні 2017 року в закриті Україною порти окупованого Криму заходили 34 вантажних іноземних судна.