Удар по заводу «Залів» у Керчі змусить РФ відвести флот ще далі на схід і затримає постачання нових кораблів – розвідка Британії

Крим
Знищений російський малий ракетний корабель «Аскольд» після ракетної атаки по заводу «Залів» у Керчі, 04.11.2023. Фото: t.me/s/AFUStratCom

У британській розвідці вказують, що удар ЗСУ по суднобудівному заводу «Залів» в окупованій Керчі, де був пошкоджений новозбудований російський ракетний корвет «Аскольд», змусить Росію відвести свій флот ще далі від Криму на схід і затримає постачання нових кораблів для нього.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

«Як повідомляють українські та російські джерела, 4 листопада 2023 року новозбудований російський військово-морський корвет був майже напевно пошкоджений після удару, нанесеного під час стоянки на суднобудівному заводі «Залів» у Керчі в окупованому Криму», – йдеться в огляді.

Як зазначає британська розвідка, корабель «Аскольд» класу «Каракурт», спущений на воду у 2021 році, ще не увійшов до складу військово-морського флоту Росії. При цьому інцидент стався далі на схід у Криму, аніж більшість попередніх ударів дальньої дії, про які заявляла Україна.

«Здатність України завдати шкоди кримській суднобудівній інфраструктурі, ймовірно, змусить Росію розглянути можливість передислокації далі від лінії флоту, затримуючи поставку нових кораблів», – вважають аналітики.

Як повідомлялось, увечері 4 листопада 2023 року ЗС України завдали успішні ракетні удари по морській та портовій інфраструктурі суднобудівного заводу «Залив» у тимчасово окупованій Керчі, де стояв новітній російський носій «Калібрів», малий ракетний корабель «Аскольд» проекту 22800 «Каракурт», ще не введений у склад російського флоту. Запущені українськими пілотами крилаті ракети SCALP-EG знищили «Аскольд» прямим влучанням в його основну систему озброєння – ракетні пускові установки та багатофункціональний радіолокаційний корабельний комплекс.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.