У Криму суд відправив під адмінарешт трьох членів мусульманської громади, затриманих вранці в Алушті

Крим
Вілен Усеїнов, Зінур Аппазов та Юсуф Аширов. Фото: crimean-solidarity.org

В окупованому Криму «Алуштинський міський суд» відправив під адміністративний арешт на строк від 2 до 10 діб затриманих вранці в Алушті кримських татар Юсуфа Аширова, Вілена Усеїнова та Зінура Аппазова – членів місцевої мусульманської релігійної громади «Алушта», яка не входить до підконтрольного окупантам Духовного управління мусульман Криму та Севастополя.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

Релігійному діячеві Вілену Усеїнову «суд» призначив 10 діб адміністративного арешту за ч.1 ст.20.3 КоАП РФ за публікацію 2013 року в соцмережі «Вконтакте» фотографії із зображенням білого прапора, на якому чорним кольором написано символ віри ісламу арабською мовою «Ля Ілях Ілляллах Мухаммад-ур-Расулюллах». (Немає Божества крім Всевишнього Аллаха, Мухаммад – посланник Аллаха).

Зінуру Аппазову «суд» дав 5 діб адміністративного арешту за ч.1 ст.20.3 КоАП РФ за публікацію у 2016 році на його сторінці «Вконтакте» відеоролика, в якому зображено чоловіка на тлі прапора, який нібито є символікою та атрибутикою організації «Конгрес народів Ічкерії та Дагестану», визнаної терористичною та забороненою на території РФ.

Імаму релігійної громади «Алушта» Юсуфу Аширову «суд» призначив 2 доби адмінарешту за ст.20.1 КоАП РФ (Порушення громадського порядку, що виражає явну неповагу до суспільства, що супроводжується нецензурною лайкою в громадських місцях, образливим приставанням до громадян, а також знищенням чи пошкодженням чужого майна).

Російські силовики заявили, що при складанні на нього протоколу за ч.4 ст.5.26 КоАП РФ (Порушення законодавства про свободу совісті, свободу віросповідання та релігійні об’єднання), Юсуф Аширов нібито матюкався на адресу співробітників поліції, тому що був незгодний з їхніми діями. При цьому сам Аширов використання нецензурних висловів заперечує. Протокол по ст.5.26 КпАП РФ на нього складати не стали.

«Під час складання протоколу один із співробітників поліції сказав, що вони хочуть завтра навідатися в мечеть, і щоб Юсуф Аширов виступив на підтримку Муфтіяту (підконтрольного окупантам – ред.) і сказав, що тепер там проводитиме п’ятничні молитви інша людина. Імам відмовився це робити, за що на нього було складено протокол за дрібне хуліганство», – розповів кримський юрист Рустем Кямілєв.

Нагадаємо: