Від початку окупації у Криму РФ примусово мобілізувала в свою армію 44,5 тис кримчан, 5,5 тис з них – в цьому році

Крим
Мобилизованные в ряды ВС РФ крымчане в оккупированном Севастополе Фото:

Від початку окупації Криму у 2014 році Росія незаконно мобілізувала в свою армію 44,5 тисячі жителів півострова, з них близько 5,5 тисяч – протягом 2023 року.

Про це повідомила постійна представниця президента в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

За її словами, на службу в російську армію було протиправно призвано близько 44,5 тисяч жителів Криму, з них близько 5,5 тисяч протягом 2023 року.

«Це порушення норм і звичаїв міжнародного гуманітарного права», – наголосила Ташева.

Вона додала, що окупанти розглянули 497 кримінальних проваджень за статтею про ухилення від призову на військову службу, з них 185 – після 24 лютого 2022 року. Загалом зафіксовано понад 450 випадків визнання жителів Криму винними у небажанні служити у складі окупаційного контингенту військ.

У жовтні 2023 року Центр національного спротиву повідомив, що окупаційна адміністрація Криму розглядає можливість мобілізувати на півострові приблизно 2,5 тисячі осіб призовного віку до лав ЗС РФ до кінця поточного року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter