Судно SAN COSMAS вивезло з Криму до Туреччини 6,5 тис.тонн соняшника, вкраденого на ТОТ Запоріжжя

Крим
Балкер SAN COSMAS (ex-LAODICEA, Flag: Tanzania) в порту окупованої Феодосії, 03.12.2023. Фото: проекту SeaKrime myrotvorets.news

Балкер SAN COSMAS (ex-LAODICEA, IMO: 9274343, MMSI: 677033900, Flag: Tanzania) під час незаконного рейсу до окупованого Криму завантажив у порту Феодосії партію насіння соняшника, за документами викраденого з окупованої частини Запорізької області, і вивіз його до Туреччини для компанії з Об’єднаних Арабських Еміратів.

Весь шлях судна SAN COSMAS зафіксували журналісти проекту SeaKrime, передає Центр журналістських розслідувань.

Розслідувачі не тільки ідентифікували судно, вантаж та компанії, які разом із росіянами вчиняють в Україні воєнні злочини, а ще й отримали документальні докази і встановили всіх осіб, задіяних у реалізації злодійської схеми. 

SAN COSMAS прийшов в Чорне море 28 жовтня з турецького порту Гюллюк в Новоросійськ (РФ) з вантажем польового шпату. Після виходу з Новоросійську SAN COSMAS потрапив у  «шторм сторіччя», що в кінці листопада вирував у Чорному морі, і вже після його закінчення, 3 грудня 2023 року, зайшов в окуповану Феодосію, в якій залишався аж до 28 грудня включно.

Колаж: проекту SeaKrime myrotvorets.news

Наприклад, під час  удару Сил оборони України в ніч на 26 грудня по гавані Феодосії, SAN COSMAS перебував з іншої сторони причалу, який став останнім для ВДК «Новочеркасcк» Чорноморського флоту РФ.

Колаж: проекту SeaKrime myrotvorets.news

Судно вийшло з Феодосійського порту ввечері 28 або вночі 28/29 грудня. За даними AIS, порт призначення був Бандирма (Туреччина).

Фото: проекту SeaKrime myrotvorets.news

Із фітосанітарного сертифікату на вантаж журналісти дізналися наступні подробиці незаконного рейсу:

Експортер: «TEZORI DELLA TERRA» LLC, MOSCOW, PEREVEDENOVSKY PER. 13, P. 18, POPREM. 34N/5, 105082, RUSSIA

Отримувач вантажу: MERCALIX TRADE DMCC, MASLAK MAH., ESKI BUYUKDERE CAD., KOC KAYA AS PLAZA NO:1/15 SARIYER, ISTANBUL, TURKEY

Додаткова декларація оформлена на MERCALIX TRADE DMCC, UNIT NO 599, DMCC BUSINESS CENTRE LEVEL NO 1, JEWELLERY & GEMPLEX, 3 DUBAI, UAE (сайт).

У сертифікаті місце видачі вантажу – РФ. Проте, має бути вказано конкретне місце, де було видано документ – це важлива для перевезення агропродукції інформація. Такий напис свідчить про те, що реальне місце завантаження хочуть приховати. Відповідальною посадовою особою Феодосійського митного посту за це є Глазкрицкая (Степаненко) Ольга Ивановна 15.06.1959. 

Ольга Глазкріцкая (Степаненко). Фото: соцмережа вК

В іншому офіційному документі, який отримали розслідувачі SeaKrime, вказано, що насіння соняшника завантажено в порту Кавказ. Але є фото і відеодокази, що з 3 по 28 грудня судно було біля причалу №1 Феодосійського торгового порту за координатами 45.0295, 35.3882.

Фіктивний коносамент підписав капітан SAN COSMAS Hasan Aris – громадянин Сирії, 31.08.1976, який отримав морську освіту в Одесі, залишився після навчання для постійного проживання в Україні.

Hasan Aris, капітан судна SAN COSMAS. Фото: Facebook

Тепер він вивозить викрадене з окупованої території України насіння соняшника, він вимикав AIS перед заходженням в окуповану Феодосію, підробив документ, вказавши в ньому невірний порт завантаження, – це ознаки того, що він цілком усвідомлював злочинність своїх послідовних дій. 

Власне, підміну порту відправлення з Феодосії на Кавказ ініціював так званий «Государственный зерновой оператор» – підприємство, створене росіянами на нових  окупованих територіях саме для викрадення української аграрної продукції. 

Участь «ГЗО»  у схемі з вивезенням соняшнику на SAN COSMAS вказує на походження вантажу – насіння доставили в Крим із Запорізької області. 

У SeaKrime також дізналися про причетність до викрадення зерна ще однієї компанії – ООО «ВИДАН«, директором якої є добре знайомий читачам ЦЖР Анатолій Васильович Цуркін – зрадник, який працював «міністром» транспорту в окупаційному уряді Криму, а після повномасштабного вторгнення займається логістикою окупованих територій.

Анатолій Цуркін. Фото: соцмережа вК

Журналісти SeaKrime також мають й інші докази походження партії насіння соняшника на SAN COSMAS з окупованої частини Запорізької області, однак вони не можуть бути опубліковані через необхідність захисту джерел. 

Про те, як Росія під кінець 2023 року нарощувала вивезення краденого з окупованого Півдня України в Азовському морі – в матеріалі Центру журналістських розслідувань.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter