Поночовний: Не всі кримчани, які служать у ЗС РФ, – злочинці, але й не всі вони жертви злочину, їх дії розслідуються індивідуально

Крим
Ігор Поночовний, керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя. Фото: investigator.org.ua

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя індивідуально підходить до розслідування дій кожного мешканця тимчасово окупованого Криму, який служить у Збройних силах Російської Федерації і бере участь у війні проти України. Про підозру повідомляють лише у випадку умисної державної зради.

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань повідомив Ігор Поночовний, керівник прокуратури АРК і м.Севастополь.

Наразі одного жителя Криму вже засудженого до покарання, один є обвинуваченим, ще один — підозрюваним. Усі вони уклали контракти з армією РФ до або під час повномасштабного вторгнення.

«Ми довели, що ці люди особливого супротиву мобілізації не чинили. Тобто вони і до повномасштабного вторгнення, і до своєї мобілізації активно підтримували Росію. Сумнівів у тому, що їх незаконним чином примушували приєднатися до російської армії та воювати проти України, в нас не виникає», — сказав Поночовний.

Він пояснив, що Міжнародне гуманітарне право в цьому випадку досить розмите. Воно створювалося більш ніж півстоліття тому і не враховує гібридні механізми, які застосовує РФ.

«Не можна говорити про те, що всі кримчани, які знаходяться в російській армії і беруть участь у війні проти України, є зрадниками. Так само ми не можемо говорити, що всі кримчани, мобілізовані в російську армію, є жертвами воєнного злочину», — сказав керівник прокуратури АРК. 

За його словами, коли кримчани, які беруть участь у війні проти України, потрапляють у полон, кожний випадок розслідується індивідуально. Якщо особа умисно вчинила державну зраду, їй повідомляють про підозру.

«Був випадок, коли кримчанин потрапив у полон, і оперативні служби активно переконували нас в тому, що він є державним зрадником. Але ми не повідомили про підозру, оскільки не мали доказів, що особа добровільно, без спротиву пішла воювати. Ми розуміли, що він не державний зрадник, а жертва, і тому  він залишився без підозри, хоча й брав участь у бойових діях. Три дні, правда, але брав», — додав Поночовний.

Як повідомлялось, 30 жовтня 2023 року Святошинський районний суд Києва виніс вирок 29-річному громадянину України Марату Абжелілову з Керчі. Його визнано винним у державній зраді і засуджено на 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Абжелілов воював на боці ворога у Херсонській і Миколаївській областях, а на початку березня 2022 року потрапив у полон ЗСУ в місті Баштанка.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter