Прокуратура АРК розслідує 25 кримінальних проваджень за фактами експропріації РФ українського державного та приватного майна у Криму

Крим
Ігор Поночовний, керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя. Фото: investigator.org.ua

Прокуратура АР Крим та міста Севастополь розслідує близько 25 кримінальних проваджень за фактами експропріації Росією українського державного майна та приватного майна громадян України в окупованому Криму. При цьому роботу значно ускладнює відсутність української судової практики розгляду такої категорії справ, а також те, що Кабмін України так і не виконав свою ж постанову щодо створення державного реєстру втраченого під час окупації майна і не розробив методику його оцінки.

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань повідомив Ігор Поночовний, керівник прокуратури АРК і м.Севастополь.

Він пояснив, що деякі з цих кримінальних проваджень багатоепізодні. В них досліджуються націоналізація РФ державного майна міністерств, державних органів України, які мали філіали чи майно у Криму.

«З точки зору розслідування ця категорія кримінальних проваджень є досить складною, бо відсутня судова практика в Україні і загалом практика міжнародних судів. Україні в цих питаннях треба бути першопрохідцем», — сказав Поночовний.

Крім того, український уряд так і не виконав свою ж постанову щодо створення державного реєстру втраченого під час окупації майна і не розробив методику його оцінки.

Відповідно, органи державної влади здебільшого навіть не володіють повною інформацією і документацією щодо майна, яке знаходиться у Криму. Через це процес відбувається швидше в міжнародних арбітражах, ніж у національних судах. Наразі є кілька рішень міжнародних арбітражів на користь українських власників – Ощадного банку, НАК «Нафтогаз України» щодо втрачених кримських активів.

Поза тим кримська прокуратура документує усі факти експропріації майна в окупованому Криму, є відповідні підозри керівнику «республіки Крим» Сергію Аксенову, голові «парламенту» Володимиру Константинову та іншим окупаційним чиновникам.

Нагадаємо:

  • Із початком повномасштабної війни РФ проти України окупаційна адміністрація Криму та її російські куратори отримали можливість під виглядом «націоналізації» активів «врагов народа» оформити пансіонати, вілли українських можновладців і бізнесменів, які прибрали до рук ще 2014 року. Про велику хвилю незаконної експропріації майна українців на півострові читайте у нашому матеріалі: частина 1, частина 2.