«Прокурора» з Криму, який переслідував проукраїнських активістів, засуджено до 13 років за державну зраду

Крим
Станіслав Кулібаба, прокурор-зрадник.

Соломʼянський районний суд міста Києва оголосив вирок колишньому начальнику відділу захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин Прокуратури Автономної Республіки Крим Станіславу Кулібабі, який після окупації півострова зрадив присязі та перейшов на службу до російських окупантів. Його визнано винним у державній зраді.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду. 

За матеріалами справи, засуджений у березні 2014 року, після незаконного «референдуму» за власним бажанням пішов працювати до незаконно створеної  «прокуратури Республіки Крим», яка увійшла до складу прокуратури РФ та обійняв посаду «заступника прокурора міста Сімферополя».

В рішенні суду не вказано ім’я засудженого, але за інформацією Центру журналістських розслідувань, йдеться про Станіслава Кулібабу. До окупації він обіймав посаду відділу захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин управління представництва, захисту інтересів громадян та держави в суді прокуратури Автономної Республіки Крим. Кулібаба проводив перевірку прибережної території автономії щодо правомірності забудови, огорож, які закривають доступу до моря і законності виділення земель водного фонду.

Після початку окупації, коли Кулібаба перейшов на службу до окупантів, змінив профіль діяльності та почав переслідувати кримьких татар та проукраїнських активістів. 

Зокрема, в березні 2015 року за сприяння Кульбаби було притягнуто до адміністративної відповідальності Леоніда Кузьміна, організатора проведення акції до дня народження українського письменника Тараса Шевченка у Сімферополі. Його звинуватили  у порушенні правил проведення мітингу, «суд» призначив штраф у 10 тисяч рублів.

Надалі напередодні українських свят активісти отримували попередження від «прокуратури» за підписом Станіслава Кулібаби про недопустимість проведення акцій.

Голову Ревізійної комісії VI Курултаю кримськотатарського народу Алі Озенбаша Станіслав Кулібаба попереджав про недопустимість «здійснення екстремістських акцій, а також порушення громадського порядку, спрямованого на дестабілізацію ситуації».

Святошинський районний суд Києва визнав Станіслава Кулібабу винним у державній зраді та призначив йому покарання у вигляді 13 років позбавлення волі. Рішення оголошено заочно. 

Нагадаємо: 

  • У 2015 році колишнім працівникам прокуратури АР Крим повідомлено про підозру у державній зраді. До списку потрапили 144 особи.